Ce sunt enzimele digestive și care sunt semnele pe care le dă corpul când duci lipsă de ele

Ce sunt enzimele digestive și care sunt semnele pe care le dă corpul când duci lipsă de ele
Foto: profimediaimages.ro

Enzimele digestive sunt esențiale pentru organism. Ele ajută la descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din alimentele pe care le consumați și apoi la absorbția substanțelor nutritive din acestea. Dacă nivelul enzimelor digestive este scăzut din cauza anumitor afecțiuni, e foarte posibil să vă confruntați cu diverse simptome gastrointestinale (balonare, crampe, gaze, diaree) și malnutriție, chiar dacă aveți o dietă echilibrată.

Majoritatea enzimelor sunt produse de pancreas, motiv pentru care sunt adesea numite enzime pancreatice. În cazul în care există un deficit de enzime pancreatice naturale, acestea pot fi suplinite prin administrare de enzime de substituție pancreatică. Acestea trebuie luate înainte de masă pentru a-și face efectul.

Enzimele digestive: tipuri și simptome cauzate de deficit 

Există mai multe tipuri de enzime digestive, principalele fiind:

  • amilaza – are rolul de a descompune carbohidrații în molecule de glucoză (nivelul scăzut de amilază duce adesea la diaree)
  • lipaza – are rolul de a descompune grăsimile, împreună cu bila (nivelul scăzut de lipază duce frecvent la carența de vitamina A, D, E și K)
  • proteaza – ajută la descompunerea proteinelor în aminoacizi și menține echilibrul florei intestinale (nivelul scăzut de protează poate duce la alergii sau dezechilibre intestinale)
  • lactaza – ajută la descompunerea lactozei din produsele lactate (deficitul de lactază se manifestă prin dureri abdominale, gaze în exces, balonare, greață și diaree)

Alte simptome care pot sugera un deficit de enzime digestive sunt: crampele abdominale puternice după masă, scaunele de culoare galbenă, grase, urât mirositoare, care plutesc la suprafața apei, scăderea neintenționată în greutate.

Produsele care conțin enzime digestive trebuie administrate după un consult medical și conform recomandărilor medicului, chiar dacă sunt suplimente.

Enzimele digestive de substituție luate incorect sau în doza nepotrivită pot favoriza apariția unor simptome neplăcute, cum ar fi constipația, greața, durerile de stomac, diareea sau, în unele cazuri, chiar reacțiile alergice.

Doza se stabilește în funcție de greutate și obiceiurile alimentare și poate fi ajustată pe parcurs. De asemenea, se ține cont și de alte medicamente sau suplimente luate în paralel. Din acest motiv este indicat să nu luați enzimele digestive fără recomandarea unui specialist.

Boli care pot afecta nivelul enzimelor digestive

Foto: profimediaimages.ro

Nivelul enzimelor digestive poate să scadă în cazul în care suferiți de una dintre următoarele afecțiuni:

Surse naturale de enzime digestive: alimente care ajută digestia

Pentru echilibrul enzimatic, asigurați-vă că mâncați frecvent alimente precum cele menționate mai jos, care ajută procesul de digestie:

În concluzie, enzimele digestive au un rol esențial pentru digestie și absorbția nutrienților din alimente. Dacă prezentați semne ale unui deficit enzimatic, recomandarea este să vă adresați medicului pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. 

Sursa: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Dragoș Romanescu - Medic primar chirurgie generală
Dr. Dragoș Romanescu este medic primar chirurgie generală în Spitalul Clinic SANADOR, unde operează și acordă consultații din 2017. Dr. Romanescu deține competențe în chirurgia oncologica (cele mai frecvente intervenții pe care le efectuează în SANADOR fiind operațiile oncologice abdomino-pelvine, ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult