Femeile fără copii sau care au avut prima menstruație înainte de vârsta de 11 ani au un risc mai mare de menopauză prematură

  • Publicat:
  • Actualizat:
Femeile fără copii sau care au avut prima menstruație înainte de vârsta de 11 ani au un risc mai mare de menopauză prematură
Foto: envato

Un nou studiu publicat în revista Human Reproduction arată că riscul de menopauză prematură este mai mare în rândul femeilor care au avut prima menstruație (menarha) mai devreme de vârsta de 11 ani, lucru valabil și în cazul femeilor care nu au copii.

Menopauza prematură este caracterizată prin intrarea la menopauză în mod natural înainte de vârsta de 40 de ani. Potrivit statisticilor, una din 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 ani şi una din 100 de femei cu vârsta între 30 și 39 de ani sunt afectate de menopauza prematură.

Inițial, menopauza prematură se manifestă sub forma menstrelor neregulate, până când acestea dispar complet. Ulterior apar simptome precum: bufeuri (valuri de căldură), iritabilitate, creşterea în greutate, uscăciunea vaginală sau scăderea libidoului (lipsa dorinței sexuale).

Prima menstruație la vârste mici crește riscul de menopauză prematură

Noul studiu, realizat pe 51.000 de femei din Australia, Japonia, Marea Britanie și țările nordice, arată că printre factorii de risc implicați în menopauza prematură se numără vârsta mică la prima menstruație și absența sarcinii.

Conform rezultatelor obținute, femeile care au avut prima menstruație la vârsta de 11 ani sau mai devreme prezentau un risc cu 80% mai mare să intre prematur la menopauză decât cele care au avut prima menstruație la vârste cuprinse între 12 și 13 ani.

De asemenea, s-a observat că femeile care nu au avut niciodată copii aveau un risc de două ori mai mare de menopauză prematură. Aceste femei au avut, de asemenea, un risc cu 30% mai mare de menopauză precoce (menopauza instalată înaintea vârstei de 45 de ani), potrivit studiului.

Alte cauze ale menopauzei premature sau precoce

În majoritatea cazurilor, menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune aparent necorelate: sistemul imunitar percepe anumite părţi ale corpului ca pe un inamic şi produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt exemple în acest sens, afectând funcţionarea corectă a ovarelor şi procesul de ovulaţie.

Factorii genetici au şi ei o valenţă importantă în apariţia acestei tulburări: modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficienţa de ovule încă de la naştere se află pe lista celor mai comune disfuncţii genetice care determină funcţionarea dezechilibrată a sistemului de reproducere.

Alte motive ale apariţiei menopauzei premature sunt: chimioterapia sau radiaţiile împotriva cancerului, un indice de masă corporal sau nivel de colesterol foarte ridicat, infecţiile virale, epilepsia sau sindromul Turner (un defect cromozomial ce împiedică dezvoltarea corectă a ovarelor)

Tratament pentru ameliorarea simptomelor de menopauză prematură

Din păcate, nu există un tratament care să vindece sau să prevină apariţia menopauzei premature, astfel ca majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu această afecţiune se vor confrunta inevitabil şi cu infertilitatea.

Există însă terapii şi tratamente medicamentoase care pot ţine sub control anumite simptome. Acestea sunt:

  • Terapia cu hormoni – se prezintă sub diverse forme (pastile, plasturi, spray-uri transdermice, geluri, creme)
  • Geluri, creme, lubrifianţi vaginali non-hormonali recomandaţi pentru a preveni uscăciunea vaginală
  • Tehnologia reproducerii asistate – este o soluţie tot mai frecvent adoptată de femeile cu menopauză prematură care doresc să rămână însărcinate. În această situaţie, embrionii concepuţi din ovocite donate şi sperma partenerului sunt implantaţi în uterul femeii, după o prealabilă pregătire hormonală.

Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor la menopauză

Diverse suplimente ar putea ajuta la ameliorarea bufeurilor şi a altor simptome specifice menopauzei, însă eficacitatea acestora nu a fost dovedită ştiinţific, motiv pentru care trebuie cerută întotdeauna opinia medicului înainte de a lua o decizie în acest sens.

Astfel de remedii naturale includ:

  • Suplimente cu vitamina E
  • Cohoş negru (black cohosh)
  • Comprimate cu fitoestrogeni
  • Dong quai (ginsengul feminin sau angelica chinezească)
  • Ulei de luminiţa nopţii (evening primrose)
  • Ceai de Ginseng
  • Extract de kava
  • Extract de ignamă sălbatică (wild yam)
  • Extract de trifoi roşu (red clover)
  • Tinctură de lemn dulce
  • Ceai de mielărea (Vitex agnus-castus)

Evitarea stresului, a cofeinei, a alcoolului, renunţarea la fumat, purtarea de haine lejere, exerciţiile fizice zilnice (mersul pe jos, înotul, ciclismul, dansul etc.) pot ajuta, de asemenea, la ţinerea sub control a simptomelor menopauzei. Şi respiraţia profundă este o soluţie pentru ameliorarea bufeurilor.

Un rol foarte important în evitarea agravării simptomelor la menopauză îl are însă alimentaţia. Aceasta presupune: consum de alimente bogate în calciu, fier, fibre şi isoflavone (soia, fructe, legume cu frunze verzi), evitarea alimentelor grase, prăjite, limitarea consumului de alimente bogate în sare sau zahăr, consumul ridicat de lichide.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult