În luna februarie, la Centrul ARES din Spitalul Monza a avut loc o premieră medicală națională. Echipa multidisciplinară Heart Team formată din chirurgi cardiovasculari, cardiologi intervenționiști și cardiologi clinicieni a tratat cu succes un pacient în vârstă de 89 de ani cu regurgitare aortică severă într-o proteză TAVI degenerată, implantată în urmă cu 7 ani. Premiera a constat în implantarea unei proteze autoexpandabile tip Evolut Pro Plus, în proteza autoexpandabilă existentă, de tip Corevalve, montată anterior în poziție aortică.
Pacientul avea un istoric de afecțiuni cardiovasculare severe, în urmă cu 7 ani fiindu-i înlocuită valva aortică prin procedura TAVI, pentru tratarea stenozei aortice strânse degenerative. În urmă cu aproximativ trei luni, bărbatul a început să resimtă simptome specifice insuficienței cardiace: oboseală persistentă la eforturi moderate și mici, picioare umflate și dificultăți de respirație. Diagnosticul primit în urma consultului de specialitate a fost regurgitare aortică severă intraprotetică, prin degenerarea protezei. Asta înseamnă că proteza primită în urmă cu 7 ani nu se mai închidea complet și permitea sângelui să se întoarcă în ventriculul stâng.
Cazul a fost luat în discuție în cadrul Heart Team, format din prof. dr. Lucian Dorobanțu, chirurg cardiovascular, dr. Iulian Călin, medic primar cardiolog cu specializare în cardiologie intervențională și dr. Irina Macovei Dorobanțu, medic specialist cardiologie clinică. În urma evaluării opțiunilor de tratament, s-a decis efectuarea implantului percutan de valvă aortică prin abord transfemural (TAVI în TAVI), la ARES.
Procedura a fost realizată sub anestezie generală și ghidaj ecografic transesofagian, asigurat de dr. Irina Macovei Dorobanțu. Prof. Lucian Dorobanțu și dr. Iulian Călin au efectuat implantarea protezei biologice noi în interiorul protezei existente, prin intermediul vaselor de sânge. Procedura complexă a necesitat introducerea unor catetere în arterele pacientului, prin care a fost înaintată proteza biologică în formă compactă, până la nivelul valvei aortice. După multiple calcule și măsurători, proteza a fost expandată, iar rezultatul procedurii a fost extrem de bun, fără complicații.
Pacientul a rămas internat câteva zile în spital, timp în care evoluția sa a fost favorabilă sub tratament, simptomele sau dispărut și calitatea vieții a crescut. Ecografia cardiacă de la externare a arătat că proteza aortică implantată funcționează normal, astfel că bărbatul își poate relua activitățile zilnice, fără a mai obosi la cele mai mici eforturi.
Intervenția este o dovadă că indiferent de vârsta pacientului se poate reinterveni pe cale endovasculară (prin vasele de sânge) pentru schimbarea protezei, atunci când aceasta degenerează la un interval de timp de la prima procedură. Crește astfel speranța de viață, iar calitatea vieții se îmbunătățește în cazul pacienților în vârstă, cu afecțiuni cardiovasculare severe.
ARES este unul dintre principalii furnizori privați de cardiologie intervențională din România, cu 10 săli de angiografie, în cinci orașe importante din țară. Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale.