Dacă încerci să urmezi o dietă sănătoasă, ar fi bine să eviți aceste ingrediente nesănătoase pentru smoothie.
Pentru toate momentele când ai nevoie de o gustare pe repede-nainte, convenabilă financiar, ușor de consumat chiar și din mers și bogată în nutrienți, smoothie-ul este alegerea cea mai potrivită.
Atunci când o poți prepara chiar tu acasă este și mai bine pentru că ai control asupra ingredientelor folosite, cum ar fi fructe, legume, lapte, semințe etc.
Cu toate acestea, există câteva ingrediente care, chiar dacă separat nu sunt neapărat „nesănătoase”, ele nu sunt benefice într-un smoothie.
Aceste ingrediente – pe care le vei regăsi mai jos – pot diminua beneficiile dietetice ale acestui tip de băutură.
Fructele, legumele, nucile și semințele adaugă băuturii tale congelate un plus de proteine, fibre, vitamine și grăsimi sănătoase. Pe de altă parte, ingrediente precum iaurtul cu zahăr, îndulcitorii, înghețata sau sucul de fructe pot avea în compoziția lor diferite substanțe care diminuează valoarea nutrițională a smoothie-ului tău, transformându-l într-o băutură bogată în zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase, și cu conținut scăzut de nutrienți, cum ar fi fibrele și proteinele.
Nu trebuie să eviți complet ingredientele următoarele, doar nu le adăuga niciodată într-un smoothie:
Unul dintre cele mai comune ingrediente pe care oamenii le adaugă în smoothie-uri – pentru a-i oferi o textură cremoasă – este iaurtul. Multe iaurturi simple, în special cele grecești, conțin multe proteine și foarte puțin zahăr adăugat.
Un astfel de iaurt poate oferi smoothie-ului un plus de nutrienți și, de asemenea, poate să îți ofere senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.
Dacă, însă, alegi iaurtul greșit, smoothie-ul tău se poate transforma cât ai clipi într-o bombă calorică. Cele mai dăunătoare iaurturi sunt cele cu diferite arome fructate și zaharuri adăugate.
Uneori, atunci când un produs este promovat ca fiind fără grăsimi, riscă să fie unul în care au fost adăugate și mai multe zaharuri pentru a compensa lipsa de grăsime.
Poate părea o alegere inspirată să cumperi fructe la conservă – și poate fi în anumite contexte –, dar nu pentru prepararea smoothie-ului. Deși sunt ceva mai ieftine chiar și de cât cele congelate, fructele la conservă sunt păstrate în siropuri care conțin, de obicei, foarte mult zahăr.
Așa că, pentru a evita zaharurile adăugate, alege fructe proaspete sau congelate. Fructele congelate sunt chiar mai bune pentru smoothie-uri, deoarece mențin valoarea nutritivă, nu se strică la fel de repede și adaugă o textură ceva mai cremoasă smoothie-ului tău.
Alunele sunt la fel de hrănitoare ca orice alte nuci, bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase.
În același timp, ciocolata are o serie de beneficii pentru sănătate organismul tău datorită în primul rând antioxidanților din cacao.
Tocmai de aceea, te-ai putea întreba de ce nu ar merge adăugate într-un smoothie? În primul rând, trebuie să te gândești la compoziția fiecărui ingredient pe care deja l-ai ales, ca să nu strici echilibrul nutritiv. Dacă ai deja un ingredient dulce, renunță la ciocolata cu alune.
Dacă îți dorești să slăbești, cu atât mai mult nu adăuga acest ingredient în rețeta de smoothie. Va crește conținutul de grăsimi saturate și zahăr.
Ai terminat de adăugat ingredientele pentru smoothie și ai vrea totuși un plus de dulceață?
Dar ai vrea să încerci ceva mai „natural” cum ar fi mierea sau siropul de arțar. Din păcate, acești îndulcitori naturali pot fi mai puțin procesați, dar cu toate acestea adaugă o grămadă de zahăr băuturii tale.
De exemplu, doar o lingură de miere are 17 grame de zahăr. O lingură de sirop de arțar va adăuga încă 12 grame de zahăr.
Sucul de fructe poate face smoothie-ului tău același lucru pe care i-l poate face iaurtul cu fructe: îl va transforma într-o bombă calorică.
Dacă îți dorești o bază lichidă pentru smoothie-ul tău, cel mai bine ar fi să alegi un tip de lapte potrivit pentru tine. Citește eticheta pentru a ști dinainte cât zahăr conține cutia ta cu lapte, ca să știi cam cât va fi adaosul în forma finală a smoothie-ului.
Un smoothie cu alcool este mai degrabă un cocktail, așa că mai bine limitezi consumul de băuturi alcoolice pentru ocazii speciale.
Nu numai că alcoolul în combinație cu restul ingredientelor va adăuga smoothie-ului o cantitate mare de calorii și zahăr dar, în plus, s-ar putea să îți placă atât de mult încât să mai vrei un pahar și încă un pahar.
Apoi, cercetările de până-n prezent au demonstrat că consumul de alcool poate face creierul să creadă că are nevoie de hrană – un fenomen ce explică pofta de mâncare atunci când bei ceva mai mult.
Există câteva ingrediente foarte des folosite în rețetele pentru smoothie, cum ar fi avocado, uleiul de cocos, unt de nuci, considerate sănătoase și generoase în nutrienți, vitamine și minerale utile.
Cu toate acestea, există întotdeauna posibilitatea de „bun, dar prea mult” în cazul smoothie-urilor, așa că este important să ai grijă la mărimea porțiilor.
De exemplu, avocado are în compoziția sa grăsimi mononesaturate sănătoase, care protejează și îmbunătățesc sănătătea inimii și mențin nivelul colesterolului. Cu toate acestea, într-un avocado, există aproximativ 22 de grame de grăsime, ceea ce înseamnă o cantitate mare pentru un singur ingredient dintr-un smoothie.
În mod similar, o lingură de ulei de cocos în smoothie-ul tău poate oferi corpului tău nutrienți care cresc nivelul de energie, îmbunătățesc sănătatea orală, contribui la reducerea riscului declinului cognitiv și al bolii Alzheimer.
Din păcate, uleiul de cocos – chiar dacă este bogat în nutrienți – este încă o sursă de grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că trebuie consumat cu moderație. De exemplu, un raport publicat recent a constatat că, în comparație cu multe alte uleiuri, uleiul de cocos crește cel mai mult nivelul colesterolului LDL.
Știu cât de tenant poate fi să arunci înghețată sau iaurt înghețat într-un smoothie care va deveni instant dulce și cremos.
Doar că, în acest caz, smoothie-ul tău se va transforma într-un milkshake, adică un fel de desert. Ceea ce înseamnă că tot efortul tău nutrițional se pierde în spatele gustului delicios de dulce.
Însă, există un truc pe care îl poți încerca pentru a oferi smoothie-ului tău textura cremoasă pe care i-ar da-o înghețata. În locul acesteia, adaugă iaurt cu conținut scăzut de zahăr și bogat în proteine, pe care ulterior l-ai congelat.
Citește și: Cea mai îndrăgită rețetă de smoothie de primăvară, cu puternic efect pentru imunitate
Sursă: eatthis.com