Ciclotimia sau tulburarea ciclotimică este o tulburare emoțională caracterizată prin schimbări bruște de dispoziție. În general aceasta apare în perioada adolescentină și dacă nu este tratată punctual, poate duce la instabilitate emoțională pe termen lung. Iată totul despre asta!
Tulburarea ciclotimică este asemănătoare celei bipolare, singură diferența făcând-o intensitatea episoadelor hipomaniacale. În cazul bipolarității, acestea pot fi mai severe și mai prelungite.
Cauzele ciclotimiei nu sunt pe deplin cunoscute, însă potrivit cercetărilor, această tulburare mintală poate rezulta dintr-o serie de factori, precum:
Perioadele hipomaniacale (schimbările bruște de dispoziție) se manifestă prin reacții exagerate la anumiți stimuli exteriori, printre care și:
Tulburarea ciclotimică este tratată cu medicamente, dar și sesiuni de psihoterapie, aceasta din urmă fiind vitală în tratarea ciclotimiei. În unele cazuri, vor fi suficiente sesiunile de terapie doar cu pacientul, însă de multe ori necesită și intervenția familiei, astfel pacientul va ști să gestioneze mai bine afecțiunea.
Principalele tipuri de psihoterapie folosite în tratarea ciclotimiei sunt:
Acest tip de terapie își are focusul pe identificarea convingerilor și comportamentelor negative și nesănătoase și pe înlocuirea acestora cu unele pozitive și sănătoase.
Acest tip de terapie se focusează pe stabilirea unei rutine zilnice consecvente pentru o mai bună gestionare a dispoziției. Persoanele suferinde de tulburare ciclotimică trebuie să aibă o disciplină bine stabilită între programul de somn, alimentație și antrenament.
Desigur, ciclotimia poate fi greu de gestionat, însă poți lua măsuri odată ce o identifici! Iată ce poți face:
Surse: Cleveland Clinic, Mayo Clinic, HealthLine