4 pași pentru a-ți controla furia

Furia te poate transforma uneori.
  • Publicat:
4 pași pentru a-ți controla furia

Furia este o emoție foarte puternică ce se poate transforma în agresivitate dacă nu știi să o gestionezi. Specialiștii recomană câteva tehnici care te pot ajuta să îți conții furia.

 

Tehnici de relaxare

Cele mai cunoscute metode de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau exercițiile de imagerie, pot ajuta la calmarea sentimentelor de furie.

Respirația abdominală, profundă, transmite creierului mesajul că suntem relaxați și, astfel, creierul elimină hormoni care e dau o stare de bine. Ține cont că respirația superficială din piept nu ajută la relaxarea profundă. Repetă încet un cuvânt sau o expresie calmă, cum ar fi „relaxează-te”, „ia-o mai ușor”, “totul e în regulă”. Repetă expresia în timp ce respiri profund.

Știi deja, probabil, că creierul nu face diferență între imaginație și realitate. Așadar, un exercițiu în care îți iamginezi că ești pe o plajă exotica are aceeași valoare pentru creier, ca și cum chiar ai fi pe o plajă exotică. Așa că vizualizează o experiență relaxantă, fie din memorie, fie din imaginație și bucură-te de starea de relaxare pe care o vei simți instant.

Exercițiile lente, precum yoga sau pilates ajută și ele la relaxarea corpului și a minții și te pot ajuta să te calmezi.

Practică aceste tehnici zilnic și învață să le folosești automat atunci când te afli într-o situație tensionată.

 

Restructurare cognitivă

 

Restructurarea cognitivă presupune să ne schimbăm gândurile sau modul de a gândi. Oamenii furioși au tendința să blesteme, să înjure sau să vorbească în termeni foarte colorați. Acest limbaj agresiv reflectă gândurile lor interioare. Când ești supărat, gândurile devin exaggerate și dramatice.

Restructurarea cognitive ne ajută să încercăm să înlocuim acele gânduri exaggerate cu uneke mai raționale. De exemplu, în loc să-ți spui „oh, este îngrozitor, totul este distrus”, spune-ți „este frustrant și este de înțeles că sunt supărat din cauza asta, dar nu este sfârșitul lumii și dacă mă enervez nu o să resolve situația.”

Chiar dacă e greu să îți păstrezi logica atunci când te înfurii, încearcă să înțelegi ce e în spatele acelei furii, ce nevoie nu a fost împlinită.

 

Îmbunătățește comunicarea

 

Oamenii furioși tind să sară la concluzii și să acționeze pe baza acestora, iar unele dintre aceste concluzii pot fi inexacte. Primul lucru pe care ar fi minunat să-l faci când simți că te cuprinde furia într-o discuție este să te oprești puțin și să-ți analizezi răspunsurile. E important să nu spui primul lucru care îți vine în minte, ci gândește-te cu atenție la ceea ce vrei să spui. În același timp, ascultă și ce spune cealaltă persoană și respire puțin înainte de a răspunde.

 

Schimbă mediul

 

Furia poate fi provocată și de anumiți triggeri ce se află în mediul nostru înconjurător. Fie suntem copleșiți de responsabilități, fie ne simțim atrași într-o capcană, fie nu mai avem timp de noi sau simțim că limitele ne sunt încălcate. Așa că fă o schimbare și oferă-ți o pauză. Asigură-te că nu mai folosești timpul dedicat ție pentru alții.

Furia este o emoție complex și puternică și e nevoie de răbdare și blândețe pentru sine pentru a descoperi ce anume o declanșează. Fii atent la nevoile tale, nu le lăsa neîmplinite și vei observa că furia va apărea din ce în ce mai rar în viața ta.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult