Bolile de rinichi la români: Medic: Afecțiunea care poate duce la dureri violente, uneori mai mari decât la naștere- CSID LIVE

Invitatul emisiunii CSID.RO Live este conf. univ. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”au discutat cu expertul în tratamentul bolilor renale despre cele mai importante teme în ceea ce privește sănătatea rinichilor. Medicul a clarificat, printre altele, care este diferența dintre nefrolog și urolog, de ce apar infecțiile urinare, ce investigații e bine să facem pentru rinichi.
Află toate informațiile prețioase:

Rinichiul are funcție excretorie și hormonală

Conf. univ. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic SANADOR: „Rinichiul este un organ extraordinar de elastic în comportament, cu o putere de adaptare deosebită, în comparație cu alte organe. Rinichii reprezintă un factor principal al aparatului excretor, iar principalul este de epurație sanguină. Medicamentele se elimina pe cale renală. Rinichiul are și funcție hormonală, în compensarea glicemiei.”

„Una din greșeli pentru rinichi este hipohidratarea, dar este pagubașă și hiperhidratarea. Într-un minut trece un sfert din debitul sanguin, prin rinichi. Hiperhidratarea duce la suprasolicitarea rinichiului.”

De câte ori este normal să urinezi pe zi

„Abținerea din a urina duce la o hiperpresiune vezicală care se răsfrânge asupra rinichilor. Repetată des duce la infecțiile urinare. Alt pericol este neglijența față de afecțiunile pe care un pacient le are.”

„Excesul de alcool, cafea, sare, folosirea unor medicamente abuziv pot duce la degradarea funcției renale.”

„Diureza normală este la 1.500 ml. Asta înseamnă cam 5-6-7 micțiuni pe zi. Cel mult una noaptea.”

Investigațiile pentru rinichi

Investigațiile pentru rinichi: uree, creatinină, sumar de urină  și urocultură. Aceste analize banale sunt deosebit de importante pentru sănătatea rinichilor.

Diferența dintre nefrolog si urolog: ele au mult în comun

Deși nefrologia și urologia au multe în comun, acestea sunt diferite. Nefrologia se ocupa de afecțiunile non-chirurgicale, ține de dismetabolisme, nefrite, produse de rinichi. Urologia se ocupa de afecțiuni chirurgicale: transplant renal, litiază, cancerul renal.

Ce simptome apar în cazul bolilor renale

Durerea lombară de origine renală – colica renală este violentă și apare brusc (poate duce la o durere mai mare decât cea de la o naștere). A doua formă clinică este nefralgia care trădează o altă afecțiune mai gravă, sângele în urină – este cel mai periculos simptom. Urina tulbure cel mai des sugerează infecții urinare.

Chiar dacă urina vine de sus în joc, bacteriile pot urca de jos în sus.

Urmărește video interviul integral pentru mai multe informații prețioase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conferențiar Universitar Doctor - Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, doctor în științe medicale, consideră că urologia este una dintre cele mai complexe specialități, dacă nu chiar cea mai complexă, pentru că îmbină o latură chirurgicală deosebit de vastă, care înseamnă ...
citește mai mult