Conform datelor din 2020, peste 900 de mii de persoane au fost diagnosticate cu cancer hepatic. Iar peste 830 de mii de persoane au decedat din cauza acestei boli. Cel mai frecvent tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular.
„Carcinomul hepatocelular este unul dintre cel două tipuri de cancere primare ale ficatului. În cazul carcinomului hepatic, tumora primară pleacă din celulele hepatice. În celălalt tip de cancer hepatic, colangiocarcinomul, tumora pleaca din căile biliare.
Carcinomul hepatocelular reprezintă peste 90 la sută din totalul cancerelor hepatice și este extrem de agresiv în ziua de astăzi. De asemenea, este și cauza numărul 3 la nivel mondial de decese de cauză medicală. Pe primul loc sunt cauzele cardiace, apoi un alt tip de cancer și pe locul al treilea vine hepatocarcinomul.
În general, hepatocarcinomul se grefează pe o boală hepatică avansată, ciroza hepatică. Ciroza poate apărea în cadrul unor infecții virale vechi (hepatitele A, B, C sau D) care au ajuns într-un stadiu ireversibil de distrucție hepatică, pentru că nu au fost tratate la timp. Ingestia de alcool poate fi o cauză principală a cirozei.
Dar în zilele noastre, poate apărea și ciroza hepatică non alcoolică și non virală, cauzată de modul de viață nesănătos din zilele noastre. Aici intră excesul ponderal, sedentarismul, odihna insuficientă și alimentația nesănătoasă. Toate acestea coroborate, de-a lungul anilor, duc la ciroza hepatică. Această ciroză provoacă la majoritatea pacienților un cancer hepatocelular” ne-a declarat dr. Ionut Duduș, medic specialist chirurgie generală, cu competență în chirurgie hepato-bilio-pancreatică, în cadrul SANADOR.
Cancerul hepatic poate apărea în orice zonă din ficat. Evoluția sa este dictată de localizare, de dimensiunea tumorii, de cât de extinsă este aceasta, dar și de starea generală de sănătate a pacienților. Pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat, pacienții ar trebui să fie atenți la anumite simptome, dacă acestea există, și să vină de urgență la un consult medical.
„Există două extreme: cea în care pacientul nu are niciun fel de simptome și ajunge să-și facă un set de analize uzuale de sânge și o ecografie abdominală. Acolo, întâmplător, este diagnosticat cu un carcinom hepatocelular. Și 70 la sută dintre pacienții sunt în această situație.
Este și extrema cealaltă când pacientul vine într-o stare generală foarte proastă, cu ascită, cu ciroză decompensată, cu noduli de hepatocarcinom, de multe ori inoperabili. Pacientul vine pentru că începe să i se umfle burta, să scadă ponderal, poate 10 kilograme într-o lună fără să țină regim, simte oboseală, are febră, icter (îngălbenirea sclerelor, a ochilor și a pielii). Acestea sunt semne de boală foarte avansată” avertizează medicul chirurg prezent în studioul CSID.RO.
Ce e de făcut în cazul carcinomului hepatocelular puteți afla din material video amplu realizat cu Ionuț Duduș, medic specialist chirurgie generală, cu competență în chirurgie hepato-bilio-pancreatică, în cadrul SANADOR.