Cât de des trebuie să-ți speli hainele este o decizie pe care trebuie să o iei în funcție de țesătura hainelor, de uzura lor și, bineînțeles de vremea de afară.
Iar în ceea ce privește pijamalele, experții au un punct de vedere pe cât de clar, pe atât de neașteptat: pijamalele trebuie spălate după trei sau patru purtări, conform Institutul American de Curățare.
Ceea ce nu înseamnă că toată lumea este de acord. Guru Martha Stewart este foarte fermă atunci când vine vorba despre frecvența spălatului pijamalelor, cămășilor de noapte, lenjeriei intime sau orice haine în care dormi. „Trebuie să îți speli pijamalele în fiecare zi.”
Alte voci consideră că 1 dată pe săptămână este maximum admis.
Motivul frecvenței menționate, de cel puțin 1 dată pe săptămână, constă în faptul că, pe măsură ce dormi, pielea se freacă de haine, transferând celulele moarte ale pielii direct pe material.
Chiar dacă pijamalele tale încă miros oarecum proaspăt, această acumulare invizibilă de bacterii poate provoca apariția unor afecțiuni precum acneea corporală sau diferite iritații.
Altfel, să te trezești cu senzația că nu ești curat, poate să îți distrugă tonusul pentru toată ziua.
Însă, când decizi programul de spălare pentru tine și membrii gospodăriei ia în considerare acești factori:
Când speli pijamalele, asigură-te că ai citit instrucțiunile de pe etichetă (Află mai multe și despre etichetele alimentare și cum ar trebui să le citești).
Flanela trebui întoarsă pe dos, în timp ce mătasea este de preferat să fie curățată manual.
Spală pijamalele la cea mai ridicată temperatură pe care o pot tolera (ar trebuie să găsești informația pe etichetă) fără a risca să se micșoreze sau să se lărgească.
Institutul American de Curățare a emis câteva sfaturi necesare pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie atunci când vine vorba despre spălarea lenjeriei de pat, a blugilor, a șosetelor și lenjeriei intime.
Să porți pijamale curate ar putea chiar să te ajute să dormi mai bine. Așadar, după 3-4 purtări, bagă-le la spălat.
Însă, intervalul de spălare trebuie adaptat în funcție de stilul tău de viață sau de mediul în care lucrezi. În unele situații specifice ar putea fi nevoie să cureți hainele purtate mult mai des.
Citește și: Motivul pentru care nu e bine să nu dormi dezbrăcat
Citește și: 4 motive pentru care spălarea hainelor în apă rece este benefică
Citește și: Ce să faci ca să îți menții hainele parfumate în șifonier. 5 trucuri de încercat
Sursă: cleaninginstitute.org