Carența îngrijorătoare care duce la apariția bolii Alzheimer. Ce trebuie să mănânci

Află ce trebuie să mănânci pentru a reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer, dar și care este carența din organism care duce la această boală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Carența îngrijorătoare care duce la apariția bolii Alzheimer. Ce trebuie să mănânci
Foto: shutterstock

Problemele de memorie se numără printre principalele simptome ale demenței. Carența de acid folic triplează riscul de dezvoltare a demenței în rândul persoanelor în vârstă, arată un nou studiu. Acidul folic cuprinde vitamina B9 și folacina.

Adulții sănătoși ar trebui să consume aproximativ 400mcg pe zi de acid folic pentru a preveni această carență. Alimentele bogate în acid folic sunt verdețurile, ridichile, citricele, broccoli, ouăle și sparanghelul. Acidul folic se mai regăsește și în suplimentele cu multivitamine.

Nivelul redus de vitamina B12 și acid folic a fost asociat riscului crescut de boală Alzheimer, arată multiple studii. Această legătură a fost observată de către cercetători mai bine de trei decenii. Deficitul de vitamina B12 și acid folic poate cauza un nivel crescut de amino acizi homocisteine în organism.

Homocisteinele au un efect neurotoxic și pot duce la apariția afecțiunilor neurologice, precum boala Alzheimer.

La acest studiu au luat parte 518 persoane cu vârste trecute de 65 de ani și ținute sub observație pe o perioadă de doi ani. În tot acest timp li s-au făcut analize de sânge pentru a observa nivelul de acid folic, vitamina B12 și proteină homosisteină, dar au fost realizate și teste cognitive.

Rezultatele arată că 45 de persoane au dezvoltat demență la finalul studiului. Participanții cu deficit de acid folic erau mai predispuși de 3.5 ori de a dezvolta demența, arată studiul.

O dietă echilibrată este asociată riscului redus de demență. Un studiu arată că participanții care au consumat mai multe nuci, pește, carne de pui și anumite fructe și legume au redus semnificativ riscul de boală Alzheimer. În schimb, participanții care au consumat carne roșie, organe, unt și produse lactate grase aveau un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult