Stomac – alimente bune și obiceiuri bune pentru digestie ca la carte

Arată-mi cu mesteci mâncarea să-ți spun cât de sănătos va fi stomacul tău în viitor!
  • Publicat:
Stomac – alimente bune și obiceiuri bune pentru digestie ca la carte
Cum să ai grijă de sănătatea stomacului tău, foto: Shutterstock

Stomacul este un organ de a cărui sănătate și bună funcționare este legată starea de sănătate a întregului organism. Alimentația, odihna, hidratarea dar și modul în care ne alimentăm, în care mestecăm alimentele influențează sănătatea stomacului. Asta ca să nu mai vorbim despre rolul negativ al episoadelor de stres major asupra sănătății stomacului.

Evident sunt și alți factori care pot duce la îmbolnăvirea stomacului. Dar care sunt principalele boli de stomac care se diagnostichează la adulți? ”Cel mai des diagnosticăm la adulți gastrite acute, gastrite cronice, boli precum ulcerul gastric, ulcer duodenal, hernia hiatală, boala de reflux gastro-esofagian, tumorile gastrice benigne dar și cazuri de cancer de stomac” explică dr. Marian Tomescu, medic primar chirurg.

Cu cât mâncăm mai simplu și mai natural cu atât îi este mai ușor stomacului să digere

Ajutăm stomacul să se mențină sănătos și să funcționeze la cote optime dacă adoptăm un stil de viață echilibrat. Iată ce alimente contribuie la sănătatea stomacului: alimente cât mai naturale, simple, fără aditivi, ușor digerabile. ”Ca și modalitate de pregătire, este indicat consumul cu precădere al alimentelor fierte sau alimentelor la grătar. Stomacului îi mai sunt pe plac și alimentele alcaline, care scad aciditatea gastrică: deci se recomandă consumul de lactate, supe, ciorbe, fructe și legume.” a mai completat dr. Marian Tomescu.

Stomac sănătos – mese mici și dese

Se poate întâmpla ca uneori să ai mese bogate chiar atunci când răsare luna. Însă, acestea nu sunt deloc recomandate ca obicei zilnic. Se recomandă pentru a păstra stomacul într-o formă bună să consumăm mai puțin și mai des(5-6 gustări pe zi). Alte reguli sunt mestecatul alimentelor încet. Deci nu se mănâncă pe grabă și nu se înghite mâncarea până nu este bine mestecată. O altă regulă de aur pe care medicii o semnalează atunci când vine vorba despre sănătatea stomacului este să mâncăm în liniște, fără factori stresori precum telefon, computer, televizor sau persoane care ne streasează. şi să mestecăm alimentele încet. Este foarte important ca masa să se desfăşoare într-un cadru liniştit, relaxat, deoarece stresul afectează digestia, favorizând apariţia bolilor stomacului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult