Cum pot repara sau distruge sănătatea și fericirea copiilor tăi 39 de minute de somn?

39 de minute de somn pot face diferențe mari în ceea ce privește starea de bine a copiilor. 
  • Publicat:
Cum pot repara sau distruge sănătatea și fericirea copiilor tăi 39 de minute de somn?
Shutterstock

Cel mai eficient mod prin care poți să ai grijă de sănătatea și fericirea copilului tău este să te asiguri că doarme atât cât trebuie în mod constant, o arată un nou studiu. Mai mult, se pare că 39 de minute de somn pot face diferențe mari în ceea ce privește starea de bine a copiilor. 

În studiul publicat în JAMA Network Open, cercetătorii au monitorizat 100 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani din  Noua Zeelandă.

După o săptămână în care au dormit cu 39 de minute mai puțin pe noapte, copiii au raportat o stare generală de bine și o capacitate de a face față cerințelor de la școală mai scăzute, au demonstrat cercetătorii.

Studiul a evaluat modul cum copiii s-au simțit din punctul de vedere fizic, dar și psihologic în relațiile cu părinții și apropiații lor, cum s-au comportat la școală, ce nivel de energie au avut atât pentru procesul de îmvățare cât și pentru momentele de joacă și distracție, cât de bine s-au putut concentra ș.a.md.

„Știm cu toții că ne simțim mult mai bine după o noapte cu un somn bun, dar există foarte puține informații demonstrează cât de mare ar putea fi impactul”, a declarat autorul studiului, Rachael Taylor.

Oricât de puțin a fost redus timpul pentru somn, a avut un impact important asupra bunăstării lor generale. Efectele s-au resimțit puternic mai ales în cazul în care au dormit cu o jumătate de oră (sau peste) mai puțin.

Prioritizarea somnului

Pentru că cei mici au fost monitorizați pe termen scurt, oamenii de știință nu au putut emite judecăți de valoare în ceea ce privește efectele pe termen lung ale unui program neregulat de somn, dacă cei mici se adaptează de fapt în timp sau, din contră, bunăstarea lor se înrăutățește.

Dar cu siguranță, părinții nu trebuie să subestimeze valoarea somnului, din contră trebuie să prioritizeze orele de odihnă ale copiilor.

Este esențial ca fiecare familie să aibă un program de somn individualizat, în funcție de nevoile aparte ale copiilor: de exemplu, cei care au afecțiuni ce țin de spectrumul neurologic, cum ar fi autismul sau tulburarea de hiperactivitate (deficit de atenție) ar trebui să aibă un program diferit, conform recomandărilor specialiștilor.

Acest program poate varia și în funcție de job-ul părinților sau orice alte activități care necesită un anumit tip de adaptare socială.

Însă, indiferent în ce situație te afli, ai în vedere că, pentru sănătatea și fericirea copiilor tăi, este recomandat să muți ora de culcare cu 15 minute mai devreme.

Apoi, calitatea somnului este la fel de importantă precum cantitatea. Pentru ca cei mici să aibă un somn odihnitor, păstrează-le aceeași oră de mers la somn (chiar și în weekend), închide ecranele din casă cu 30 de minute înainte de culcare și ține-te de această rutină.

Secrete pentru un somn mai bun

În funcție de tipologia copiilor tăi, alege modalitățile prin care îi pregătești pentru somn, care pot diferi de la caz la caz, nu trebuie să faci neapărat ce scrie la carte dacă nu se potrivește cu felul de a fi al copilului.

De exemplu:

  • Unii copii au nevoie înainte de somn de activități care să îi calmeze;
  • Unii copii au nevoie înainte de a merge în pat de activități ceva mai antrenante precum dansul sau exerciții fizice;
  • Poți crea un obicei din a le face baie de fiecare dată înainte de culcare (o baie caldă îi pregătește fizic pentru somn);
  • Pregătește-i înainte cu câteva minute de somn: spune-le că urmează să meargă la culcare sau că urmează să citiți povestea de dinainte de somn, ca creierul lor să se obișnuiască cu rutina și să fie pregăti pentru „marele eveniment”.

Așadar, a lua prin surprindere creierul unui copil nu este niciodată o soluție, nici chiar atunci când vine vorba de somn.

Concluzie

Specialiștii recomandă ca fiecare părinte să se concentreze puțin mai mult pe cantitatea și calitatea somnului copiilor lui pentru că acesta are efecte majore asupra sănătății și stării de bine ale celor mici.

Uneori, numai 39 de minute (timpul este generat de rezultatele studiului, dar poate nu trebuie să fie fix 39 de minute, ci oricâte minute în plus pe zi) pot face diferențe semnificative în viața unui copil. În plus, cu toții beneficiem de pe urma unui somn bun, aceasta este sigur o certitudine.

Citește și: Alergiile copiilor noștri: cum faci desensibilizarea împotriva alergiilor?

Citește și: Îți vine să pupi copiii frumoși pe care îi vezi? Iată de ce să nu o faci!

Citește și: Plictiseala – de ce este benefică la copii

Sursă: edition.cnn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult