Urzicile sunt printre primele verdețuri care apar la începutul primăverii. Acestea sunt consumate îndeosebi pentru calitățile lor nutritive excelente și pentru efectele de curățare a organismului.
Urzicile sunt gustoase, dar și un leac miraculos atunci când sunt consumate crude, pentru că sunt fragede. Acestea conțin din belșug vitaminele A, C, B2 și K, calciu, magneziu și fier, detoxifică și tonifică organismul, reglează tensiunea arterială, ameliorează bolile renale, anemia, refac globulele roșii și întineresc celulele.
O cură de ceai de urzică proaspătă de 3-4 săptămâni, 3 căni/zi, ajută la revigorarea organismului, susțin specialiștii.
Printre cele mai relevante beneficii ale urzicilor, amintim:
Frunzele tinere de urzică se găsesc începând cu luna martie și până la mijlocul lunii aprilie. Colectarea lor se face manual, prin rupere, recomandată fiind purtarea mănușilor din cauza perilor aspri și iritativi; aceștia conțin histamină și acid folic, substanțe ce cauzează mâncărime, roșeață și umflături.
Frunzele tinere și fragede sunt cele mai delicioase, în comparație cu cele mature care au gustul ușor amărui.
Odată culese, poți începe procesul de pregătire pentru gătit sau depozitare. Atenție, însă! Urzicile nu trebuie fierte îndelung căci își pot pierde proprietățile.
Citește și: Urzicile – cum să le alegi şi să le prepari corect
Mâncarea de urzici mai este cunoscută și sub numele de ciulama de urzici sau piure de urzici, iar rețetele variază. Unele persoane le preferă cu lapte și mamaligă, altele cu suc de roșii și usturoi. Toate variantele sunt însă de încercat, până o găsești pe cea care îți place cel mai mult. Ce mai poți face cu urzici? Budinci, plăcinte, ciorbe, le poți pune în omlete sau în pilaf. Poftă bună!
Citește și: Cum să prepari urzicile fără să te piște. Rețetă de post – urzici cu usturoi și mămăligă
Surse: HealthLine, The Oldie, The Mercury News