Postul intermitent este o alegere extrem de benefică pentru organismul nostru, de la reglarea tulburărilor de alimentație la lupta împotriva ficatului gras.
Însă beneficiile sunt multiple (descoperă toate beneficiile postului intermitent), și ca să poți să îl respecți ai nevoie în primul rând de una dintre cele 6 metode prin care poți ține post intermitent, de la 5:2 la „O zi da, una nu” (află care sunt cele 6 metode și folosește-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine).
Indiferent ce opțiune alegi, este bine să ai la îndemână rețete rapide și sănătoase care îți vor facilita dieta de zi cu zi.
Astăzi îți propun 3 rețete de care sigur te vei bucura în zilele când ții post.
În aproximativ 40 de minute, rețeta este gata de mâncat.
Mai întâi, te ocupi de varză (îndepărtezi frunzele exterioare, cotorul din mijloc, și o dai pe răzătoare). Într-un bol amesteci varza cu 1/2 linguriță de sare, zahărul din flori de cocos, oțetul de mese, sucul de portocale și chimionul. Apoi, varza are nevoie de puțină odihnă, aproximativ 30 de minute.
În timpul acesta, poți spăla zucchini, cimbrul, chili-ul și arpagicul, după care le lași la scurs. Cureți morcovii și îi dai pe răzătoarea mică, împreună cu zucchini.
Mărunțești foarte bine semințele de pin și îndepărtezi cotorul de la chili, după care le adaugi peste legumele date deja pe răzătoare. Frământe-le bine cu făină de cocos, în care încorporezi și frunzele de cimbru și sarea rămasă.
Acum formează 10 chifteluțe mici: ca să îți fie mai ușor, umezește-ți palmele înainte.
Așează pe farfurie: salata de varză marinată cu piper, peste ea pune chifteluțele, stropești cu puțină zeamă de varză și ca un final-cut, presari deasupra arpagicul.
În 20 de minute ar trebui să fie gata (la care se adaugă timpul de coacere, circa 45 de minute).
Pentru început, preîncălzește cuptorul la 200˚C. Întinde sosul de roșii pe fundul unei forme mari de copt. Curăță ceapa și usturoiul și taie-le mărunt. Amestecă-le cu condimentele și cu o linguriță de ulei de măsline – adaugă-le în tavă și asezonează-le cu sare și piper.
Spală și curăță vânăta și zucchini, spală ardeiul, usucă-l cu un prosop de bucătărie și scoate-i semințele și membranele. Taie legumele rondele subțiri.
Spală firele de cimbru, zvântă-le și rupe-le frunzulițe. Presară-le peste ratatouille (Încercă și această rețetă delicioasă de ratatouille).
Acoperă forma de copt cu folie de aluminiu și lasă la copt pentru până la maximum 55 de minute, oricum până observi că legumele devin ușor crocante și nu mai lasă zeamă.
În aproximativ 20 de minute va fi gata (plus timpul de coacere de circa 25 de minute).
Taie un capac în fiecare roșie, scoate cu ajutorul unei linguri miezul și mărunțește pulpa rezultată.
Curăță și toacă ceapa și cățelul de usturoi. Spală busuiocul, zvântă-l și toacă-l. Toacă, de asemenea, și măslinele.
Încinge o linguriță de ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa și usturoiul. Adaugă pulpa de roșii, măslinele, caperele scurse de zeamă, semințele de floarea-soarelui și busuiocul mărunțit. Călește întreg amestecul pentru 5 minute. Asezonează cu sare și piper.
Separat, prăjește făina pentru pane într-o linguriță de parmezan ras – încorporează jumătate din amestec în legume și umple roșiile scobite.
Pune roșiile într-o formă de copt unsă cu puțin ulei, presară deasupra amestecul cu făină pentru pane și parmezanul rămase, stropește cu restul de ulei de măsline. Coace la 200˚C pentru în jur de 25 de minute.
Citește și: Combinația câștigătoare în lupta contra ficatului gras: post intermitent și exerciții aerobice
Citește și: Cum ajută postul intermitent tractul gastrointestinal?
Citește și: Ții postul intermitent? Evită sau limitează aceste băuturi pentru a slăbi rapid
Sursă: NGM, Postul intermitent, Mențineți-vă în formă și păstrați-vă sănătatea cu metodele 5:2 și 16:8