Crezi că faci tot ce este necesar pentru sănătatea ta: mișcare fizică, o alimentație echilibrată, nu exagerezi cu băutura, mergi devreme la somn. Și cu toate astea, ai anumite simptome pe care nu le înțelegi, cum ar fi faptul că te trezești cu dureri de cap.
Oricât de nedrept poate părea, nu ești singurul care trece printr-o astfel de experiență. Un studiu realizat în 2022 a identificat că 1 din 6 persoane din întreaga lume experimentează dureri acute de cap.
Și există peste 100 de categorii clinice ale durerilor de cap: acestea pot varia de la senzații de săgetare la nivelul capului (care durează câteva ore) la pulsație sau presiune la dureri acute, surde care îți pot pune viața în pericol.
La un moment dat, un doctor mi-a mărturisit: „Durerea de cap și febra sunt cele mai dificile simptome în ceea ce privește identificarea cauzelor.”
Am putea spune că durerea de cap este unul dintre cele mai dificile simptome de corelate cu o cauză precisă în primul rând pentru că există o sumedenie de posibile motive care ar putea să îți ofere această senzație atât de neplăcută.
Descoperă ce este cefalee sau durerea de cap și ce afecțiune ascunde.
Deseori nu este cazul să îți faci nicio grijă pentru că te poți trezi cu durere de cap și dacă doar nu ai dormi suficient de odihnitor. Alteori, o simplă durere de cap poate ascunde o boală gravă.
Iar durerea persistentă pe care o tot resimți diminețile, imediat cum te trezești, este un potențial indicator al unei probleme importante.
Dintre toate posibile simptome, iată unele dintre cele mai comune:
Durerile de cap ce apar dimineață încep să se resimtă în cele mai multe cazuri undeva între 4 și 9 dimineața; adesea ele îți întrerup somnul.
Se pot resimți ca o migrenă – o durere tensionată. Alte tipuri de cefalee matinală pot include mai multe feluri de durere, precum cele paroxistice (falsă senzație de amețeală, vertij).
Cele mai multe studii realizate până-n prezent arată că majoritatea persoanelor care suferă de dureri de cap matinale suferă, de fapt, și de tulburări de somn.
Tulburările de somn pot provoca dureri de cap în primul rând pentru că aceeași parte a creierului care controlează somnul și starea de spirit este și centrul durerii cu care te trezești.
Iar un somn agitat – insomnia reprezintă de departe una dintre principalele cauze ale migrenei matinale.
Există însă și alte tulburări ale somnului care provoacă dureri de cap matinale, precum:
Durerile de cap matinale sunt, de asemenea, un semn de avertizare în cazul apneei în somn, de care mulți oameni nici nu își dau seama că suferă.
Apneea în somn provoacă nu numai sforăit în timpul nopții, dar și stare de oboseală a doua zi și dureri de cap dimineața.
Un alt motiv comun pentru dureri de cap matinale, descoperit de cercetători, constă în programul de muncă în schimburi care cauzează tulburări ale ritmului circadian; altfel spus ceasul natural al organismului este pus pe pauză.
Dar și alergenii existenți în dormitor sau dacă dormi într-o cameră unde este foarte frig sau suferi de afecțiuni psihologice, toate pot înrăutăți calitatea somnului și pot provoca dureri de cap matinale.
În primul rând, dacă ele persistă, cel mai bine ar fi să consulți un medic generalist sau de specialitate. Cu toate astea, poți face și tu câteva lucruri/schimbări pentru a testa dacă nu cumva sunt doar dureri trecătoare sau dacă, în schimb, ascund o afecțiune mai profundă.
Citește și: Te încearcă o durere de cap? Iată ce trebuie să faci!
Citește și: Durerea de cap – cât este normal să dureze? Răspunde dr. Tatiana Popescu
Citește și: Durerea de cap ar putea trece doar cu o cafea? Un medic de familie explică