Mulți pacienți care au trecut prin infecția cu noul coronavirus au rămas cu sindromul COVID lung, un termen care reunește o paletă întreagă de simptome care persistă chiar și la câteva luni sau chiar ani după vindecare. De la disfuncție erectilă până la halucinații, căderea excesivă a părului sau lipsa mirosului și a gustului, toate acestea se numără printre manifestările persistente acuzate de unii pacienți care au trecut prin infecție.
O nouă analiză publicată în revista științifică JAMA Internal Medicine indică 5 factori de risc majori asociați cu simptomele COVID lung.
Potrivit cercetătorilor, vaccinarea anti-COVID cu două doze (înainte de infectare) scade cu peste 40% riscul de a dezvolta simptome COVID lung în cazul acestor categorii de persoane vulnerabile.
Raportul cuprinde date adunate din 41 de studii efectuate în primii doi ani de pandemie, respectiv intervalul 2020-2o22, care totalizează 860.763 de pacienți care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2.
Potrivit acestuia, cei 5 factori majori în sindromul COVID lung sunt :
Femeile au un risc de 1,5 ori mai mare decât bărbații să aibă simptome COVID pe termen lung. Printre posibilele cauze s-ar număra nivelul scăzut de estrogen (în special la menopauză), care poate accentua inflamația din corp, „întreținând” astfel simptomele infecției.
Pacienții cu sindrom COVID lung din cadrul analizei aveau, în mare parte, vârsta peste 40 de ani. De asemenea, analiza arată că persoanele cu vârsta de 70 de ani sau peste au avut același risc precum cele cu vârsta între 40 și 69 de ani. Experții spun însă că aceste date ar putea fi influențate de faptul că pacienții cu vârsta peste 70 de ani aveau un risc mult mai mare de deces din cauza infecției inițiale.
Excesul ponderal caracterizat printr-un indice de masă corporală peste 30 (obezitate) este un alt factor de risc identificat în cadrul analizei. Potrivit experților, obezitatea implică frecvent un proces inflamator metabolic care prelungește simptomele COVID sau determină alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, afecțiunile renale sau bolile cardiovasculare.
Fumătorii au fost, de asemenea, încadrați la risc de COVID lung. Totuși, cercetătorii nu au putut stabili cu certitudine o legătură de cauzalitate, fiind încă neclar dacă simptomele persistente COVID sunt cauzate de fumat sau de bolile asociate fumatului, cum ar fi astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Studii precedente la nivel mondial au demonstrat că pacienții fumători cu BPOC, odată infectați cu virusul SARS-CoV-2, au dezvoltat forme mai severe de boală, cu o spitalizare mai lungă și cu un risc de deces mai crescut.
Nu în ultimul rând, un factor de risc major de sindrom COVID lung este existența altor afecțiuni medicale, așa-numitele comorbidități, de care unii pacienți nici măcar nu știau, mulți descoperind acest lucru cu ocazia analizelor efectuate post-COVID.
Dintre bolile care se remarcă în cadrul analizei privind riscul de sindrom COVID lung menționăm: boala pulmonară obstructivă cronică, cardiopatia ischemică (boala arterială coronariană), astmul, boala cronică de rinichi, diabetul zaharat, anxietatea, depresia, lupusul, artrita reumatoidă, infecția cu virusul Epstein-Barr (mononucleoza infecțioasă).
Cele mai frecvente manifestări ale sindromului COVID lung relatate de pacienți la mai mult de 3 luni după infecție au fost:
Surse:
Tsampasian V, Elghazaly H, Chattopadhyay R, et al. Risk Factors Associated With Post−COVID-19 Condition: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Intern Med. Published online March 23, 2023. doi:10.1001/jamainternmed.2023.0750
„Characterisation of in-hospital complications associated with COVID-19 using the ISARIC WHO Clinical Characterisation Protocol UK: a prospective, multicentre cohort study”, The Lancet, 2021, DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00799-6
„Characterizing long COVID in an international cohort: 7 months of symptoms and their impact, The Lancet, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2021.101019
Aiyegbusi OL, Hughes SE, Turner G, et al. Symptoms, complications and management of long COVID: a review. Journal of the Royal Society of Medicine. 2021;114(9):428-442. doi:10.1177/01410768211032850
„Profiling post-COVID syndrome across different variants of SARS-CoV-2”,