De ce te simți și mai anxios când vine noaptea, și cum poți opri astfel de gânduri?

Află de ce te simți și mai anxios când vine noaptea, și cum poți face față serilor liniștite care scot la suprafață tot tumultul interior?
  • Publicat:
De ce te simți și mai anxios când vine noaptea, și cum poți opri astfel de gânduri?
De ce te simți și mai anxios când vine noaptea și cum poți face față?

Orele liniștite din zi aduc cu ele nu numai relaxare, dar și spațiul pentru interiorizare, senzații și discuții tu cu tine însuți/însăți. Iată cum le poți face față mai ales atunci când ai nevoie de odihnă.

Bunica mea spunea des „noaptea este un sfetnic bun” și abia de curând am înțeles ce voia să transmită această sintagmă. Americanii au o vorbă celebră atunci când vine vorba despre luarea unor decizii majore „sleep on it”, parafrazând am putea spune că e bine să dormi înainte de a lua o decizie.

Însă, ce se întâmplă atunci când încerci să adormi și exact atunci îți apar în minte tot felul de gânduri care mai de care mai anxioase sau mai angoasante, când te învăluie tot felul de amintiri pe care nu ai vrea să le accesezi și în stare de trezire, dar cu atât mai mult când tot ce vrei este să adormi și să te odihnești.

Fie că vin peste tine responsabilitățile pe care trebuie să le îndeplinești a doua zi sau te răscolesc regrete din trecut, să ai griji și temeri noaptea este perfect firesc, spun oamenii de știință.

Există chiar o tipologie a stresului denumită anxietatea de seară: Somnul este cel mai periculos lucru pe care îl facem, spune doctor Rafael Pelayo, profesor de psihiatrie și științe comportamentale în medicina somnului la Stanford Medicine și autor al cărții Cum să dormi.

Și oricât de bizar ar suna această afirmație, ea este susținută de un adevăr evolutiv simplu: dintotdeauna a fi conștient și în stare de alertă cu tot ce se întâmplă în împrejurimile sale a permis strămoșilor noștri să detecteze orice posibilă amenințare ar fi putut apărea.

Doar că atunci când ratezi o noapte de somn, nu numai că asta îți poate afecta sănătatea, dar creează și un cerc vicios al anxietății și al nopților din ce în ce mai lipsite de un somn calitativ.

Legătura dintre anxietate și somn

Dacă în timpul zilei creierul nostru este preocupat de tot felul de activități și are preocupări punctuale, atenția noastră fiind împărțită în mai multe direcții, când ne punem în pat, la sfârșitul unei zile, nu prea mai există distrageri de la gândurile care ne pot provoca anxietate.

Nu putem dormi pentru că acele gânduri anxioase ne fac să credem, la un nivel aproape inconștient, că nu suntem în siguranță, ceea ce ne face mai alerți prin creșterea ritmului cardiac și contractarea mușchilor.

În esență, corpul nostru nu poate să își dea seama dacă are de-a face cu o amenințare fizică, cum ar fi prezența unui tigru în apropiere, sau este vorba doar despre prezentarea pe care o avem de finalizat a doua zi. El doar primește semnalul că trebuie să stea treaz.

A se simți în pericol sau a se simți stresat este același lucru pentru creier.

Și așa intrăm deja în cercul vicios de care aminteam: nu putem adormi din cauza gândurilor anxioase, în timp ce lipsa somnului generează și mai multă anxietate și, implicit, astfel de gânduri.

Multe studii de-a lungul timpului au identificat că insomnia este un stimul al anxietății și al mai multor afecțiuni mintale.

Somnul ne ajută să distingem între amenințarea reală și siguranță (între ceea ce ne poate face rău și ceea ce este sigur), ceea ce înseamnă că atunci când nu dormim suficient sau bine ni se deteriorează capacitatea de a răspunde la stres, frică, anxietate.

Cum oprești gândurile de anxietate când vine noaptea?

Vestea bună este că nu ești complet neajutorat în fața unor astfel de situații, încă poți face ceva pentru a pune stop gândurilor care îți alarmează întreg corpul imediat cum se lasă seara.

  • În primul rând, trebuie să ai o igienă a somnului: cum ar fi să mergi la culcare la aceeași oră, să închizi televizorul, telefonul sau laptop-ul cu măcar 30 de minute înainte de a merge în pat (descoperă Gestul greșit pe care îl faci înainte de a merge la culcare. 5 reguli de bază când suferi de insomnie).
  • Redu ora la care bei ultima ceașcă de cafea din timpul zilei: cofeina se procesează în organism, la jumătate, cam în 5 ore, asta înseamnă că dacă bei cafea la ora 16.00, la ora 21.00 mai ai încă în organism 1/2 ceașcă de cofeină, ceea ce nu numai că te va ține treaz, dar îți va agrava starea de anxietate.
  • Scrie într-un jurnal: fă-ți un obicei din a scrie la finalul fiecărei zile ce gânduri, griji, temeri ai. Cum ar fi: „Trebuie să cumpăr lapte.”/„Trebuie să îmi schimb job-ul.”/„Nu i-am mulțumim unchiului pentru cadou.” Astfel, vei împiedica gândurile de acest gen să reapară mai târziu când vrei să dormi. Tot ce a fost mai important ai scris deja în jurnal.
  • Stabilește-ți un scop/un țel: chiar și unele foarte mărunte, cum ar fi un mic dejun delicios a doua zi dimineața, o plimbare în parc, o întâlnire pe care ți-o dorești. Acestea pot fi gânduri pozitive pe care să te bazezi care să le înlocuiască pe cele negative, cum ar fi „Îmi urăsc job-ul.”

Starea de optimism a fost dintotdeauna corelată clinic cu un somn mai bun și mai constant. Așadar, folosește-te de orice instrument care te poate ajuta să scapi de anxietate și să adormi pentru a te trezi odihnit.

Dacă ai dormit măcar o dată bine, sigur vei putea dormi iarăși la fel de bine, poate doar ai nevoie de puțin ajutor.

Citește și: Cele mai bune 10 ceaiuri antistres, ideale pentru cei care se confruntă cu anxietate și insomnie

Citește și: Atacul de panică vs atacul de anxietate – Diferențe și remedii

Citește și: 5 metode pentru a combate anxietatea

Sursă: www.nytimes.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult