Veste proastă pentru băutorii de cafea: când îți face rău (studiu)

Află ce au descoperit mai nou oamenii de știință despre cafea: stimulează capacitatea fizică, dar în același timp are un efect negativ asupra sănătății tale.
  • Publicat:
Veste proastă pentru băutorii de cafea: când îți face rău (studiu)
Află ce au descoperit oamenii de știință despre cafea

Potrivit unui nou studiu, cafeaua te ajută să arzi mai multe calorii în timpul zilei, dar îți răpește somnul vital pe timp de noapte.

Cercetătorii au identificat că persoanele care beau cafea în mod regulat fac cu 1.000 de pași în plus față de cei care nu consumă cafea în fiecare zi, însă pierd aproximativ 30 de minute de somn pe noapte.

Autorul principal al studiului, doctor Gregory Marcus, cardiolog la Universitatea din California, San Francisco, a declarat:

„Realitatea este că nu putem spune ‘cafeaua nu este bună sau cafeaua este bună’ – pur și simplu are efecte diferite”.

Studiul său, publicat în New England Journal of Medicine, a analizat viața a 100 de bărbați și femei, adulți, timp de două săptămâni. Organizatorii studiului au monitorizat mișcarea și tiparele lor de somn raportat la consumul de cafea existent sau nu.

Alte numeroase studii au confirmat de-a lungul timpului faptul că această băutură atât de iubită de oameni de pe întreaga planetă poate reduce riscul apariției unor afecțiuni precum diabetul și poate îmbunătăți sănătatea inimii.

Ba mai mult, așa cum o reconfirmă și studiul despre care îți scriu azi, o ceașcă cu cafea crește performanța sportivă a fiecărui individ.

Efectele pozitive în ceea ce privește efortul fizic sunt puse pe seama cofeinei care blochează receptorii din creier ce semnalează epuizarea, permițându-ți să rămâi în stare de alertă pentru mult timp. Tot cofeina crește ritmul cardiac.

Dar cofeina poate fi, de asemenea, dăunătoare, deoarece organismul are nevoie de până la 10 ore pentru a o elimina, ceea ce face din cofeină un stimulent ce îngreunează capacitatea de a adormi și somnul în sine, generând stres suplimentar în sistemul nervos.

Deși consumul de cafea este sigur în general, nu putem să nu recunoaștem că, în anumite contexte și raportat la anumite specificități individuale, băutura noastră preferată poate face și rău.

Doctor Amit Khera, cardiolog la Universitatea din Texas, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Washington Post:

„În cazul oamenilor sănătoși, cu inimi normale, impactul cafelei asupra organismului ține mai mult de calitatea vieții, și nu de pericolul asupra sănătății. Dar, dacă simți că inima îți sare din piept, sau te deranjează în vreun fel, eliminarea cafelei ar putea reduce astfel de simptome.„

Mai mult, să nu uităm că eșecul de a avea nopți odihnitoare sau chiar reduse cu 30 de minute pot fi asociate cu probleme de sănătate precum dificultăți de concentrare, probleme ale memoriei, inclusiv Alzheimer sau obezitate.

Citește și: De ce simți nevoia să mergi urgent la toaletă după prima gură de cafea?

Citește și: Olivia Steer anunță că a renunțat la cafea, de 6 săptămâni: Tenul și buzele sunt mai hidratate

Citește și: Când este bine să bei cafeaua: dimineața sau după prânz?

Sursă: dailymail.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult