Siropul adăugat în cafea nu este indicat, mai ales dacă vrei să nu ai probleme cu nivelul de zahăr din sânge sau ți-ai propus să mai slăbești.
Potrivit specialiștilor, siropul adăugat în cafea crește fulgerător glicemia, dar la fel de brusc o și scade. Din acest motiv, te vei simți pentru scurt timp energic, urmând ca apoi să te confrunți cu o stare de letargie, din cauza oscilațilei glicemice foarte crescute, spune dr. Stephanie Hunter.
De asemenea, combinația cafea și sirop dulce provoacă tremurături și stări de anxietate în primele zeci de minute de la consum.
Siropul aromat este o alternativă din ce în ce mai folosită în ultimii ani de către cei care iubesc cafeaua cu diverse arome, dar nu vor să adauge zahăr sau îndulcitori.
Însă siropul adăugat în cafea nu este de preferat, mai ales că majoritatea sortimentelor conțin sirop de fructoză din porumb, care afectează glicemia și contribuie la acumularea kilogramelor, precum și la apariția cariilor, a rezistenței la insulină, diabetului sau a bolilor de inimă.
În plus, siropul de porumb determină o creştere anormală a grăsimii corporale, în special a celei abdominale, precum şi o creştere a nivelului grăsimilor (trigliceridelor) în sânge. Cercetătorii spun că acumularea kilogramelor este mai rapidă decât în cazul consumului altor zaharuri, cum ar fi glucoza sau sucroza.
Ce alimente conţin acest ingredient? Ei bine, îl poţi găsi în multe produse, de la dulciuri, iaurturi, dressinguri pentru salate, sosuri (categoria în care intră și siropurile dulci și aromate pentru cafea), fulgi de cereale, îngheţată şi, mai ales, în băuturi răcoritoare.
Dacă vrei, totuși, să îți îndulcești cafeaua, caută siropuri îndulcite cu stevia, eritritol sau xilitol, variante mai sigure de îndulcitori și fără calorii.
Așadar, siropul adăugat în cafea poate avea un impact negativ asupra sănătății și greutății noastre, dar avem opțiunea de a alege variante mai sănătoase. Important e să citim eticheta produsului și, regula de bază, să nu facem excese de niciun fel!