Pentru a obține un pește prăjit perfect, crocant, dar să nu fie uscată carnea, trebuie să ținem cont de timpul de gătire, dar și de grosimea bucăților de carne. La fel de important e să punem în aplicare câteva trucuri înainte de a pune peștele la prăjit, cum ar fi marinarea sau sărarea acestuia, care îi conferă o crustă crocantă, o carne suculentă și un gust delicios.
Află câte minute se prăjește peștele și descoperă câteva trucuri ale bucătarilor pentru a obține un preparat perfect.
Pentru a afla câte minute se prăjește peștele, ține cont, mai întâi de toate, de grosimea acestuia. Fileurile subțiri, de exemplu, necesită un timp mult mai scurt de prăjire, în timp ce bucățile mai groase de file (cum este somonul sau tonul, de exemplu) sau peștele întreg au nevoie de mai mult timp pentru se prăji corect.
De regulă, peștele se prăjește 3-4 minute pe fiecare parte. Dar acest timp poate crește până la 7-10 minute pe fiecare parte, dacă fileurile sunt groase. Important e ca uleiul din tigaie să fie foarte bine încins. Peștele este prăjit bine în momentul în care se desprinde cu ușurință de tigaie și are o crustă crocantă și aurie.
Ai grijă la temperatură! Focul trebuie să fie mediu spre mare pentru a prăji peștele rapid și corect, dar nici foarte mare, pentru că există riscul să se ardă. Și nici prea mic, pentru că peștele va necesita mai mult timp pentru prăjirea uniformă și, mai important, nu se va forma acea crustă delicioasă.
Dacă preferi peștele pane, „îmbrăcat” într-un strat de pesmet cu ou sau mălai, prăjit în baie de ulei (deși nu este deloc o variantă indicată – are multe calorii!), timpul de prăjire este cam același, 3-4 minute pe fiecare parte.
Peștele pane trebuie să aibă o culoare aurie și să fie lăsat măcar 1 minut pe un prosop de hârtie, care absoarbe uleiul în exces.
Dacă alegi să prăjești peștele la air fryer, timpul total de prăjire este de 8-10 minute, la o temperatură de 200 de grade. Dar dacă pui peștele întreg, timpul va crește la cel puțin 20 de minute. Ai grijă să ungi coșul aparatului airfryer cu puțin ulei înainte.
În ceea ce privește coacerea peștelui la cuptor, părerile sunt împărțite. Unii îl țin mai mult, alții mai puțin, motivând că timpul lung de coacere usucă prea tare carnea.
O variantă ideală este coacerea peștelui (întreg) pentru 60 de minute, într-o pungă specială de copt, care păstrează carnea suculentă. În ultimele 10-15 minute, se scoate peștele din pungă pentru a se rumeni frumos.
În cazul fileurilor, coacerea nu ar trebui să dureze mai mult de 20-25 de minute la 200 de grade Celsius, deoarece într-adevăr se vor usca prea tare.
Pentru a obține un pește perfect prăjit, ține cont de următoarele recomandări:
Iată o rețetă de marinadă preparată pentru 2 bucăți de pește dorada:
Se amestecă bine ingredientele și se „masează” peștele eviscerat și crestat. Se umple generos și burta peștelui cu amestecul de marinadă.
Se pun peștii într-un vas acoperit cu folie de plastic și se lasă la frigider circa 10-15 minute, ca să se îmbine frumos aromele și sarea să îndulcească peștele.
Citește și: Adevărul despre pește: care e mai bun, peștele congelat sau proaspăt?