Terapia Imago se adresează în primul rând cuplurilor și se bazează pe validare, oglindire și empatie. Siguranța în cuplu este un dar de neprețuit care poate fi obținut prin practicarea dialogului Imago cu răbdare, deschidere și încredere că această terapie face bine relației. Ne-a spus mai multe despre această terapie, psiholog clinician și terapeut Imago în supervizare, Carina Coșăreanu.
Ce se întâmplă doctore: Ce presupune teoria Imago?
Psiholog Carina Coșăreanu: Teoria Imago sprijină comunicarea în relații, mai ales cele de cuplu. Prin relația de cuplu reparăm legăturile cu îngrijitorii de bază din primii ani. Prin Dialogul Imago, instrumentul de bază al acestei abordări, partenerii împărtășesc pe rând gânduri, frustrări, dorințe.
Paradigma Imago spune că „ne naștem în relații, suntem răniți în relații, ne vindecăm în relații”. Șansa de vindecare, de reparație din trecut poate fi regăsită în noile relații, cu condiția de a simți siguranță. Doar într-o relație conștientă poate ieși la suprafață emoția și se pot găsi resursele de vindecare.
CSÎD: Ce tip de intervenție este terapia Imago?
Psih. C.C.: Abordarea terapiei Imago este psihodinamică într-o mare măsură, deoarece nevoile din prezent reflectă modul în care îngrijirea primită în copilărie ne-a conturat modul propriu de funcționare. În relațiile în care simțim conectare și siguranță reușim să explorăm cu vulnerabilitate și curiozitate ce anume s-a întâmplat în copilărie și cum nevoile noastre din prezent au rădăcina în trecutul nostru.
De multe ori, în publicațiile destinate publicului larg, întâlnim termenul de „butoane” instalate de părinții noștri sau de îngrijitorii principali. Odată apăsate aceste butoane, reacțiile devin mai greu de controlat. Uneori, argumentele din spatele reacțiilor par iraționale. Însă aceste butoane activează sistemul limbic, partea aceea a creierului nostru ancestral, activat de emoții, nu cortexul prefrontal, unde se găsește centrul rațiunii.
Avantajul Dialogului Imago este modul în care invită aceste situații emoționale să fie împărtășite într-un cadru de siguranță. Partenerii se simt văzuți, auziți, simțiți în relație.
CSÎD: Ce își propune acest tip de terapie? Care îi sunt obiectivele?
Psih. C.C.: Terapia Imago își propune să îi ghideze pe parteneri să se vadă fără distorsiuni, să se valorifice la fel de mult cum se valorizează pe sine, să își ofere fără să aștepte nimic la schimb, să se angajeze conștient în relație înspre binele celuilalt. Astfel, iubirea dansează liberă în spațiul dintre ei fără efort aparent.
În cabinet, relația devine clientul principal. Viziunea terapiei Imago asupra relației este că aceasta este compusă dintre cei doi parteneri și spațiul dintre ei. De aceea, terapeutul ghidează energia și comunicarea dintre parteneri, în timp ce veghează siguranța spațiului dintre ei prin intermediul Dialogului Imago, un dialog structurat format dintre trei părți: oglindirea, validarea, empatia.
CSÎD: Pe ce principii se bazează această terapie? Cum readuce cuplurile împreună sau cum ajută cuplurile să-și gestioneze problemele?
Psih. C.C.: Pentru a îmbunătăți conectarea dintre parteneri, terapia Imago invită la adoptarea principiului „0 negativitate”. Partenerii se angajează să evite pe cât posibil atitudinile, obiceiurile și comportamentele negative care duc la deconectare și dizolvă siguranța în relație. Cu sprijinul terapeutului, cuplurile conștiente reușesc următoarele:
Toate acestea reduc situațiile conflictuale și le dau cuplurilor abilități de a rezolva acele momente în care emoția năvălește asupra corpului și încețoșează mintea. Pe măsură ce cuplurile experimentează siguranța, conectarea dintre partnerei devine conștientă. Diferențele dintre ei sunt naturale și își pot găsi spațiul de manifestare fără teamă.
Terapia Imago invită cuplurile într-o călătorie în care se descoperă pe sine, în timp ce învață lucruri noi despre partener/parteneră. Bucuria acestor noi descoperiri este încurajată să fie exprimată prin validare verbalizată sub forma aprecierilor de la lucrurile însemnate până la cele mărunte. Conectarea dintre parteneri sporește atunci când ei simt că sunt văzuți, auziți și apreciați.
CSÎD: Cum ai defini terapeutul Imago? Ce fel de terapeut este el?
Psih. C.C.: Terapeutul Imago este numit și facilitatorul conectării, principalul său obiectiv este să stabilească un mediu corespunzător, un context unic pentru ca partenerii să poată purta dialogul în siguranță. Terapeutul Imago, ca practician, face ceea ce spune, utilizează dialogul structurat în propriile relații și lucrează la sine pentru a atinge un nivel ridicat al conștiinței. Prin empatie și non-judicativitate, se angajează doar în terapia comună, nu are ședințe individuale cu partenerii de cuplu. Se concentrează pe spațiul dintre parteneri, pe modul în care se realizează reconectarea dintre aceștia. Fiecare partener/ă devine responsabil/ă pentru ceea ce aduce în relație, ceea ce sporește introspecția și nivelul de conștientizare a propriilor acțiuni.
În cadrul terapiei Imago, terapeutul vede incompatibilitatea ca fiind baza relației, iar diferențele merită prețuite, explorate cu uimire și curiozitate. Orice conflict este o oportunitate de vindecare și de creștere în relație. Terapeutul Imago facilitează conectarea dintre parteneri până la transformarea într-o relație conștientă, în care intenția celor doi este de evoluție, de creștere în relație.
CSÎD: De când se practică terapia Imago în lume și de când în România?
Psih. C.C.: Terapia Imago a fost dezvoltată de către psihologii americani Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, în cursul anilor 1980. Prima publicație lansată în 1989, „Primește iubirea pe care o dorești”, a avut un succes răsunător. De atunci, terapia Imago este practicată în 52 de țări, de peste 2.500 de terapeuți. În România, începutul a fost marcat de o conferință susținută chiar de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt la București, în 2015. Primul grup de formare clinică a fost coordonat de Rebecca Sears, formator la Institutul Internațional Imago, în 2016. Rețeaua de terapeuți Imago crește în fiecare an cu noi membri din toată țara. De asemenea, există workshop-uri special concepute pentru cupluri – Primește iubirea pe care o dorești -, unde pot învăța principiile terapiei și a Dialogului Imago, un moment unic de reconectare. Un alt tip de workshop – Păstrează iubirea pe care o găsești (Keeping the love you find) – este dedicat atât celor aflați în relații, cât și celor care sunt single. Participanții pornesc într-o călătorie de descoperire a sinelui, a modului în care păstrează iubirea, cum mențin un echilibru cu propria persoană și cum găsesc curajul de a explora chiar și atunci când devin inconfortabili.
În plus, în luna mai, toate persoanele interesate de terapia Imago sunt invitate să participe la prima Conferință Națională despre Arta și Știința Terapiei Imago. Vor fi două zile, 6 și 7 mai, pline de prezentări și ateliere susținute de speakeri și formatori terapeuți Imago cu multă experiență: Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt (cu participare online), Rebecca Sears, Gáspár György, Raluca Anton, Adela Moldovan, Niculina Gheorghiță, și mulți alții.
CSÎD: Care crezi că sunt beneficiile acestui tip de terapie?
Psih. C.C.: Terapia Relațională Imago aduce în prim-plan relația și le oferă șansa partenerilor să evolueze și să se vindece împreună. Față de terapia individuală, paradigma relațională se concentrează pe dinamica dintre parteneri. Prin dialogul Imago, partenerii descoperă un instrument de comunicare care poate fi utilizat și în afara cabinetului și care susține armonia și siguranța în relație.
Cuplurile care aleg terapia Imago arată curajul de a se descoperi pe sine în prezența persoanei iubite și de a descoperi esența propriei relații, de a se privi, poate, pentru prima dată în ochi cu autenticitate, curiozitate, uimire în mod conștient. Acest cadru de siguranță poate readuce acei fluturi în stomac pe care cei doi i-au simțit în perioada de îndrăgostire.
CSÎD: Ce ai observat la cuplurile cu care ai lucrat?
Psih. C.C.: Cuplurile obișnuiesc să apeleze la terapie în momentele dificile. Deconectarea dintre ei aduce multă nesiguranță și suferință. De aceea, prima ședință invită partenerii la un dialog al aprecierilor, un mod de a restabili siguranța, înainte de a aduce în discuție frustrările. Primul contact cu cadrul terapeutic este incomod, iar primul dialog structurat poate fi frustrant. Însă pe măsură ce siguranța crește, tensiunea scade și face loc lacrimilor și zâmbetelor, fețele lor se luminează și ochii sticlesc de bucurie. De la o ședință la alta, partenerii găsesc mai multe ancore pentru care merită să fie acolo unul pentru celălalt. După prima ședință, de cele mai multe ori, partenerii răsuflă ușurați, caută apropierea fizică (spre exemplu, se țin de mână) și zâmbesc împreună
Ulterior, cuplurile descoperă modul neobișnuit de a-și exprima o frustrare fără să fie polarizați, criticați, ironizați, pentru că aceasta este parte din magia dialogului Imago. Partenerii comunică structurat, pe rând, și reușesc să exprime până la capăt propriile gânduri și sentimente, ceea ce se simte inconfortabil la început. Partenerul/partenera cu rolul de receptor învață să asculte activ, să se concentreze pe ce aude, să facă loc emoțiilor persoanei iubite. Cu fiecare destăinuire oglindită până la capăt, privirea dintre cei doi se intensifică, apare nevoia de a fi acolo pentru persoana iubită, de a-i oferi mângâiere. Chiar și atunci când intră în cabinet după un conflict, în momentul în care ei reușesc să se asculte și să vorbească pe rând, se restabilește conectarea dintre parteneri, siguranța cadrului îi ajută să înțeleagă că nu sunt singuri, că există vindecare în suferință.