Zgomotul rutier afectează tensiunea arterială

Descoperă cum poate afecta zgomotul rutier tensiunea arterială și care sunt efectele pe termen lung ale poluării auditive asupra sănătății!
  • Publicat:
Zgomotul rutier afectează tensiunea arterială
Zgomotul rutier afectează tensiunea arterială (studiu)

Zgomotul motoarelor, cel al sirenelor la care sunt expuse persoanele care locuiesc în aproprierea drumurilor aglomerate au un impact direct asupra organismului uman, ducând la creșterea tensiunii arterială, spun oamenii de știință.

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au descoperit o legătură de cauzalitate între traficul rutier zgomotos și riscul crescut alte hipertensiunii arterială.

Dacă în trecut, studiile sugerau că nu este clar modul cum zgomotul sau poluarea aerului afectează tensiunea arterială, noua cercetare schimbă complet jocul și poate fi un motiv serios de schimbare a viitoarelor politici de mediu.

Samuel Y Cai, din cadrul Centrului pentru Sănătatea și Durabilitatea Mediului din Leicester, a declarat:

„Acesta este primul studiu din Regatul Unit care a investigat direct efectele expunerii pe termen lung la zgomotul generat de traficul rutier în ceea ce privește incidența hipertensiunii arteriale pe o perioadă de analiză care a durat de opt ani.”

Zgomotul rutier crește tensiunea arterială

Așadar, probabil cel mai mare și mai cuprinzător studiu din lume aduce dovezi care sugerează că există o potențială relație cauzală între traficul rutier și hipertensiunea arterială, independent de poluarea aerului sau de alți factori de risc.

Astfel, spun cercetătorii, putem deja recunoaște că zgomotul din trafic este un potențial factor de risc privind hipertensiunea arterială și, în general, apariția bolilor de inimă.

Cercetătorii au analizat datele a peste 240.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani care nu sufereau de hipertensiune arterială la începutul studiului.

Cei care locuiau în zone aglomerate, în imediata apropiere de trafic rutier intens au avut mai mult șanse să se confrunte cu creșterea presiunii sângelui față de cei care locuiau în zone ceva mai liniștite. Iar doza de risc a crescut în tandem cu nivelul de zgomot.

Iar asocierile au fost valabile chiar și atunci când cercetătorii au ajustat datele, eliminând din calcule expunerea la particule poluante și dioxid de azot. 
Cercetătorii susțin că noile descoperiri ar trebuie să sprijine reglementarea măsurilor în domeniul sănătății publice, cum ar fi reguli mai stricte privind zgomotul la care oamenii pot fi expuși, design-ul urban, precum și dezvoltarea tehnologiei așa încât vehiculele să devină cât mai silențioase.
Sursă: bbc.com
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult