Deși pare că avem la îndemână, în ceea ce privește treburile gospodărești, tot ce ne trebuie ca să eficientizăm cât mai mult timpul pe care îl petrecem spălând și călcând rufe, făcând curățenie sau preparând mâncare, nu de puține ori suntem depășiți de tot ce avem de făcut și nu de puține ori ne plângem că „nu avem timp”.
Alteori, le bifăm pe toate, dar avem sentimentul că nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie ca să trăim acea senzație de satisfacție la final. Și oricât de banale ar părea aceste treburi casnice despre care vorbim, ele ne ocupă mare parte din viață și ne sunt necesare pentru o oarecare ordine în jurul nostru, o rutină care ne permite să funcționăm zi de zi.
Așadar, oricât de revoluționară ar fi mașina de spălat rufe – gândiți-vă ce minune tehnologică ar fi fost această invenție pentru străbunicile noastre care spălau, clăteau și storceau rufele la mână – uneori nu ne este suficientă pentru a spăla hainele rapid și eficient.
Tot strângem maldăre de haine nespălate, tot scoatem uneori hainele din mașina de spălat decolorate sau cu pete, alteori nu înțelegem de ce au un miros neplăcut deși tocmai le-am spălat.
Asta pentru că, chiar și cu ajutorul ei, trebuie să avem un mecanism, o ordine, câteva trucuri ca să fim mulțumiți de rezultat și să nu pierdem prea mult timp cu ele:
Ca să te asiguri că speli hainele corect și eficient, primul lucru pe care trebuie să îl faci este acela de a citi etichetele de curățare și întreținere de pe haine.
Unele haine necesită o anumită temperatură de spălare, altele trebuie curățate chimic sau chiar spălate la mână pentru ca materialul să nu se deterioreze, în funcție de sensibilitatea fiecărui material în parte.
Probabil știm cu toții că, oricât de performante ar fi mașinile de spălat rufe, hainele albe nu trebuie spălate în aceeași cuvă cu cele colorate pentru a evita decolorarea și a nu ne trezi cu haine pestrițe, sau mai rău, cu toate hainele roz. Cel puțin o dată, ni s-a întâmplat tuturor.
La fel de importantă este sortarea în funcție de tipul de material; eu nu am făcut-o niciodată, dar se pare că parte din procesul de deteriorare sau de curățare insuficientă face și combinarea materialelor care au nevoie de programe diferite de spălare.
De exemplu, spală la comun doar hainele din bumbac, de asemenea, separat hainele din lână, mătase sau cele sintetice.
Nu o dată am scos rufele din cuvă cu pete de detergent pe ele, fie pentru că temperatura nu era cea recomandată, fie pentru că se acumulaseră în mașină reziduri. Apoi, dacă folosești prea puțin detergent, riști ca rufele să nu fie spălate corespunzător.
De aceea este esențială să folosești cantitatea necesară, nici mai mult, nici mai puțin de detergent. Pentru a afla cantitatea recomandată, citește instrucțiunile de pe ambalajul detergentului sau, în unele cazuri, chiar și de pe manualul mașinii de spălat.
Află și ce poți să faci ca să îți menții hainele parfumate în șifonier. 5 trucuri de încercat!
Dacă hainele nu sunt foarte murdare, poți alege un ciclu scurt de spălare pentru a economisi timp și energie. În medie, un astfel de program durează 30 de minute și este foarte eficient.
În cazul în care hainele sunt foarte murdare, selectează un ciclu mai lung și mai puternic pentru a asigura o curățare mai bună.
Dacă mașina de spălat are programe specifice pentru diferite tipuri de materiale, sau pentru hainele negre, folosește-le cu încredere, chiar dacă unele necesită și 3 ore de spălare și clătire.
Știe ea mașina de ce, poate doar alege programele personalizate atunci când știi că ai mai mult timp la dispoziție pentru a nu lăsa rufele în mașina de spălat prea mult timp după ce s-a oprit programul (Află de ce NU este indicat să-ți lași hainele în mașina de spălat mult timp după spălare).
Nu știu cum ești tu, dar eu fac asta tot timpul, pentru că se adună atât de multe haine de spălat încât la un moment dat nu mai știu cum să scap de ele.
Însă, nu este deloc bine să supraîncarci mașina de spălat – dacă mașina este prea plină, dincolo de faptul că ar putea dăuna din punctul de vedere tehnic aparatului, însă hainele nu se vor curăța corect și vor necesita o a doua spălare.
Eu nu sunt o mare fană uscătorului de rufe în primul rând pentru că este unul dintre cele mai poluante electrocasnice, dar cele mai multe dintre prietenele mele au unul în casă și spun că le-a schimbat complet viața.
Totuși, dacă vremea este frumoasă, este recomandat să usuci hainele în aer liber pentru a economisi energie și timp, dar și pentru că vor mirosi mult mai frumos.
Dacă totuși trebuie sa folosești uscătorul de rufe, sortează hainele și alege setările în funcție de tipul de material.
Citește și: Cum să găsești haine la preț mic când nu e sezon de reduceri
Citește și: Ce haine să pui în rucsac pentru city break pentru fotografii de vacanță wow
Citește și: Când ai probat ultima oară hainele vechi din dulap? Uite ce surprize vei avea!