Din ce în ce mai mulți oameni se auto-proclamă intoleranți la gluten, însă doctor Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui aspect foarte important de care trebuie să ținem cont: pentru persoanele care nu au fost diagnosticate cu intoleranță la gluten, produsele fără gluten nu sunt nici mai bune, nici mai sănătoase.
Așadar, Mihaela Bilic susține că:
„Dacă nu suferiți de o afecțiune care să impună eliminarea glutenului, a consuma astfel de produse este mai degrabă contraproductiv și nejustificat.”
Pentru că, deși avem impresia – susținută și de unii producători din industria alimentară –, că tot ce este fără gluten se traduce și ca sursă a numeroase beneficii pentru sănătate, în realitate studiile arată că lucrurile stau exact invers.
Produsele fără gluten nu pot fi echivalate din punctul de vedere nutrițional cu variantele clasice, care conțin gluten; diferențele sunt încă marcante chiar dacă se depun constant eforturi pentru îmbunătățirea formulei produselor fără gluten.
„Din punct de vedere nutrițional, produsele nu sunt similare. Produsele fără gluten conțin mai multe lipide saturate (grăsimi vegetale dăunătoare), mai puține fibre și proteine, iar conținutul de sare era ridicat.”, a exemplificat doctor Mihaela Bilic concluziile studiului.
În cazul pastelor fără gluten, diferențele nu sunt atât de mari pentru că acestea sunt preparate din făină de porumb și făină de orez.
„În rețeta veche era nevoie de un adaos mare de grăsime pentru ca aluatul să nu se fărâmițeze. Mai nou orezul a fost înlocuit cu mei, iar meiul dă elasticitate și permite ca extrudarea să fie făcută folosind mai puține lipide, deci valoarea nutrițională a crescut.”, explică Mihaela Bilic.
Pentru persoanele care nu suferă de o afecțiune anume care să îi facă intoleranți la gluten, alegerea de a consuma produse de acest tip poate fi considerată un moft, o modă.
Pe de alt parte, pentru a crește calitatea nutrițională și pentru a se adapta la cerințele pieței și, în consecință, pentru a oferi o nutriție echilibrată, produsele fără gluten trebuie reformulate în continuare de către firmele alimentare, așa cum avertizează și recomandă oamenii de știință.
Citește și: 5 adevăruri neașteptate despre consumul de gluten
Citește și: Sorgul, cereala care înlocuiește quinoa. Este excelentă în dietele fără gluten
Citește și: Cum îți dai seama că ai intoleranță la gluten. Semne că ai putea avea boala celiacă