„Constipația este un simptom care poate să apară secundar, la persoane care nu au mai avut așa ceva, sau se poate întâlni prima oară ca simptom în cadrul unor boli.
Bolile în care poate apărea constipația sunt multiple. Poate apărea o falsă constipație în tumorile de colon, dar și în alte boli precum cele autoimune, endocrine, în hipotoroidie. Sunt multe boli care pot să dea această constipație secundară.
Constipația primară este așa-numita constipație habituală. Aceasta poate apărea la persoane de ambele sexe, dar cel mai frecvent apare la femei. De cele mai multe ori, are drept cauze lucruri cunoscute: inhibarea reflexului de scaun, consumul insuficient de lichide, alimentația procesată, lipsa fibrelor în dietă, abuzul de dulciuri, obezitatea, lipsa de mișcare.
Deci toate acestea pot să ducă în timp la apariția constipației. Aceasta poate apărea și la persoanele în vârstă din cauza limitării mișcării și din cauza aportului insuficient de lichide.
Dacă această constipație durează mai mult de 2, 3 zile, mai ales la o persoană în vârstă, o persoană cu comorbidități, trebuie mers la medic. Nu trebuie să stăm așa, nu trebuie să ajungem în cazuri disperate când sunt necesare tot felul de manevre sau investigații ca să scoatem un fecalom sau când apar alte complicații.
Și la tineri poate apărea constipația. Sunt persoane care au un singur scaun pe săptămână, ceea ce este total anormal. Normal este să avem scaun zilnic, de consistență și de culoare normale” spune dr. Teodor Bădescu, medic primar gastronterologie în cadrul SANADOR.