O relație preuspune respect, sprijin, empatie și grijă pentru partener. Comportamentele intruzive, înșelatul, lupta pentru putere, victimizarea pot duce la despărțire, spun specialiștii. Iată ce subliniază cercetări recente.
Avem nenumărate exemple în jurul nostru sau printre celebrități cupluri longevive și oameni care au căsnicii de doar câteva luni. Ce îi ține pe primii împreună? Ce-I face pe cei care se despart să aleagă această cale?
Două studii realizate pe studenți la Universitatea din Cipru recent publicate în Evolutionary Psychology, sugerează că șase categorii de comportamente pot prezice încetarea relației. Iată ce arată rezultatele acestora:
Au fost identificate și organizate în șase factori 88 de acte care au un impact negativ asupra dorinței de a rămâne într-o relație romantică:
Încearcă să mă controleze (fiind insistent, critic, manipulator, gelos, competitiv).
Nu-i pasă de mine (lipsa de atenție și interes, tendințe egoiste și narcisiste, să-și ia partenerul de la sine înțeles, nerespectarea nevoilor sau opiniilor celeilalte persoane).
Prezintă un comportament abuziv (se plânge, țipă, înjură, a fi dur).
Manifestă interes romantic/sexual față de alte persoane (vorbește cu fostul său, flirtează cu alții, înșeală, are aventuri).
Are trăsături nedorite (lene, zgârcenie, lipsă de ambiție, imaturitate emoțională).
Nu tratează bine copiii (rar are grijă de copii sau petrece suficient timp cu ei).
Analiza datelor a constatat, de asemenea, diferențe de relație și de sex: femeile și cei singuri au dat o evaluare mai negativă celor șase factori. Cele mai mari două diferențe de sex au vizat „Nu-i pasă de mine” și „Încearcă să mă controleze”. Au fost observate și efecte semnificative ale vârstei, persoanele în vârstă evaluând factorii mai negativ decât persoanele mai tinere. Practic cei care au o mai mare experiență de viață au evaluat mai negativ decât cei aflați la începutul experienței relaționale.
Dintre cele șase comportamente observate mai sus, cercetătorii spun că trei dintre ele sunt cel mai des indicate ca fiind predictor ai despărțirii, acestea având cel mai mult impact negativ asupra dorinței de a rămâne într-o relație. Acestea sunt:
Nu arăta grijă (de exemplu, petrece puțin timp cu partenerul, nu arăta interes sexual, eșecul de a asculta, a fi nerecunoscător, a ignora responsabilitățile).
Tratarea incorectă a copiilor (de exemplu, abuzul în fața copiilor, maltratarea lor, nereușirea să se comporte așa cum ar trebui un părinte).
A fi autoritar și obsedat de control (de exemplu, tendința de a nu oferi respect, de a manipula, de a subestima, de a domina sau de a învinovăți partenerul).
Femeile, mai mult decât bărbații, au evaluat negativ acești factori. Poate și pentru că femeile sunt mai selective atunci când își aleg partenerii cu care vor să întemeieze o familie și să aibă copii. Cel mai invocat indicator predictiv pentru despărțire din partea femeilor a fost „nu-i pasă de mine”, ceea ce poate semnala nevoia mai pronunțată a femeilor de atenție, de angajament pe termen lung, motivate tot de dorința întemeierii unei familii.
Cele 6 comportamente ca fiind indicatori ai despărțirii indicate de participanții la aceste două studii arată cât de importantă sunt atenția, oferirea de spațiu, încredere, sprijin pentru partenerul nostru. Și, foarte important, comportamentul față de copii poate fi un indicator important al despărțirii.