Folosind inteligența artificială, cercetătorii au descoperit cum să detecteze mutațiile genetice ale tumorilor cerebrale maligne în mai puțin de 90 de secunde. Astfel poate fi eficientizat diagnosticul și tratamentul glioamelor, sugerează un studiu publicat recent în revista Nature Medicine.
O echipă de neurochirurgi și ingineri de la Universitățile din Michigan, New York, California și San Francisco a dezvoltat un sistem de screening de diagnostic bazat pe inteligență artificială numit DeepGlioma. Acesta utilizează imagistica rapidă pentru a analiza specimenele tumorale prelevate în timpul unei operații și detectează mai rapid mutațiile genetice.
Într-un studiu care a cuprins 150 de pacienți cu gliom difuz, cea mai frecventă tumoare cerebrală primară, noul sistem dezvoltat a identificat mutațiile specificate de OMS pentru a defini subgrupurile moleculare ale afecțiunii cu o acuratețe medie de peste 90%, în mai puțin de 90 de secunde
„Acest instrument bazat pe inteligență artificială are potențialul de a îmbunătăți accesul și viteza de diagnosticare și îngrijire a pacienților cu tumori cerebrale mortale”, a spus dr. Todd Hollon, autorul principal și creatorul DeepGlioma, neurochirurg la Universitatea de Medicină din Michigan și asistent universitar de neurochirurgie la UM Medical School.
„Barierele în calea diagnosticului molecular pot duce la îngrijire suboptimală pentru pacienții cu tumori cerebrale, complicând luarea deciziilor chirurgicale și selectarea regimurilor de chimioradiere”, a spus Hollon.
Astăzi, detectarea acestor mutații nu este accesibilă în toate centrele care îngrijesc acești pacienți și, chiar atunci când există, rezultatele se pot elibera chiar și în câteva săptămâni, spun specialiștii americani, care încearcă să crească șansele acestor pacienți cu tumori maligne cerebrale.
Sursa: michiganmedicine.org