O boală mortală care produce inflamații la nivelul creierului, și care se transmite la oameni prin mușcătura de căpușe, preocupă autoritățile și medicii din Anglia. Experții avertizează că aceasta ar putea să se răspândească din ce în ce mai mult pe întreg continentul european.
Mai multe cazuri de îmbolnăvire au fost diagnosticate cu Encefalită în zone dispersate din Marea Britanie, de la Yorkshire, Thetford Forest, Norfolk la Hampshire-Dorset, cauzată de virusul cu același nume transmis la oameni de către căpușe.
Reprezentanții Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie avertizează că specia de căpușe care poartă acest virus și, deci, este responsabilă de răspândirea lui accelerată, trăiește în majoritatea zonelor din Marea Britanie.
De asemenea, până-n prezent acest tip de infecție mortală a fost deja descoperit și în părți ale Europei, Rusiei, Chinei și Japoniei.
Cu toate acestea, oficialii din mediul sănătății publice au declarat că riscul de infectare este încă unul scăzut, în același timp recomandând ca populația să fie extrem de precaută mai ales atunci când oamenii fac plimbări în zone cu multă verdeață, în apropierea pădurilor, lacurilor sau chiar și în parcurile urbane.
De fiecare dată când ajungi acasă după o plimbare, cel mai bine este să verifici suprafața întregului corp de prezența căpușelor și a posibilelor mușcături.
Sentimentul de îngrijorare s-a accentuat mai ales în contextul în care virusul ce provoacă encefalita nu este unul cu care englezii sunt obișnuiți, iar creșterea numărului de cazuri i-a alarmat pe oamenii de știință și pe medici.
În contextul schimbărilor climatice, numărul infecțiilor transmise de căpușe a crescut, în același timp cu perioada de expunere: dacă în anii anterior oamenii și animalele erau expuși prezenței căpușelor mai degrabă primăvara și vara, în prezent, pentru că temperaturile au crescut și de-a lungul sezonului rece, trebuie să iei măsuri de precauție și prevenire chiar și iarna.
Deși majoritatea persoanelor infectate cu virusul encefalitei nu prezintă simptome sau au simptome ușoare, uneori asemănătoare cu cele ale unei gripe nu foarte intense, în unele cazuri virusul poate afecta creierul și sistemul nervos central și, implicit, poate fi fatal.
În aceste cazuri extreme, simptomele sunt similare cu cele care indică prezența meningitei, și pot include:
În cazul în care simți că se manifestă în corp unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, cel mai bine consultă un medic sau chiar mergi de urgență la spital.
Citește și: Căpușele, purtătoare de virusuri și bacterii foarte periculoase
Citește și: Căpușele și alergia la carnea roșie
Citește și: Cum să ne protejăm în sezonul cald de căpuşe şi ţânţari?
Sursă: thesun.co.uk