5 informații vitale despre puterea creierului și relația corp-creier

Descoperă 5 informații vitale despre creier și influența lui asupra sănătății tale, dar și cum ar trebui să beneficiezi de capacitățile lui.
  • Publicat:
5 informații vitale despre puterea creierului și relația corp-creier
5 informații vitale despre puterea creierului și relația corp-creier

Creierul uman este un organ puternic, cu aproximativ 100 de miliarde de neuroni care formează rețele complexe de conexiuni și procesează informații cu o viteză inimaginabilă. Deși este atât de puternic, creierul uman utilizează doar 20% din energia corpului, ceea ce înseamnă că are un mare potențial neexploatat încă. 

Cu cât îl cunoști mai bine, cu atât vei putea să înțelegi întregul mecanism al corpului tău și legătura intrinsecă dintre acest organ și starea sănătății tale în general, dar și particular.

Am putea parafraza un citat celebru astfel „Toate drumurile duc la creier” și, dincolo de frumusețea metaforei, am releva de fapt un adevăr indubitabil. Totul pornește de la creier și totul duce, într-un final la creier.

Așadar, găsește mai jos 5 informații vitale despre creier și puterea lui:

Creierul controlează toate funcțiile corpului

Poate fi aproape înfricoșătoare realitatea că pe un singur organ – centrul sistemului nervos – se bazează toate celelalte funcții ale organismului, dar este pe cât se poate de adevărat și demonstrat științific.

Creierul este responsabil pentru procesele cognitive, de exemplu, gândirea, memoria și limbajul, dar și pentru funcțiile vitale, precum respirația și bătăile inimii. Află cum îți menții sănătatea creierului: sfaturi pentru o memorie mai bună și o minte mai ageră.

Prin urmare, sănătatea creierului are un impact major asupra sănătății generale a organismului.

Creierul se dezvoltă și se adaptează pe parcursul vieții

De exemplu, învățarea unei limbi noi sau practicarea unei noi abilități crește densitatea materiei cenușii în anumite părți ale creierului, în timp ce un mediu de viață pasiv și monoton poate duce la deteriorarea performanțelor cognitive și la apariția demenței.

La îmbunătățirea puterii creierului sau la deteriorarea lui contribuie și mediul înconjurător, implicit stimulentele exterioare la care ne supunem, de la informații la practici fizice.

Emoțiile influențează creierul (și viceversa)

Stresul cronic contribuie la scăderea performanțelor cognitive, în timp ce emoțiile pozitive, precum fericirea, starea de bine, bucuria oricât de măruntă ar fi, îmbunătățesc performanțele creierului.

Nivelurile ridicate de stres pot reduce capacitatea creierului de a se adapta și de a se regenera, provocând tulburări de anxietate și depresie care afectează nu numai sănătatea mintală, dar și pe cea fizică.

Așadar, gestionarea emoțiile poate fi considerată un atu în ceea ce privește funcționarea optimă a acestui organ atât de important.

Mai multe studii au demonstrat că un mediu stimulant și activ poate îmbunătăți puterea creierului, în timp ce un mediu monoton și pasiv poate duce la o deteriorare a performanțelor cognitive.

Apoi, un creier care funcționează în parametrii normali poate să gestioneze mult mai eficient și mai puțin distrugător emoțiile pe care ni le induce mediul înconjurător sau pe care ni le auto-inducem.

Un stil de viață sănătos înseamnă un creier sănătos

Exercițiile fizice regulate, o alimentație sănătoasă și echilibrată și odihna adecvată pot spori funcția cognitivă și pot reduce riscul de dezvoltare a bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.

Mai mult, somnul consolidează memoria și contribuie la regenerarea celulelor cerebrale. Dacă nu dormi suficient sau odihnitor, capacitățile creierului de a lua decizii și de a se concentra se diminuează într-o mare măsură, chiar dacă poate nici nu sesizezi într-o primă fază.

Descoperă 6 secrete pentru un creier mai tânăr!

Activitățile sociale îmbunătățesc sănătatea creierului

Pentru a avea un creier sănătos nu este suficient să bifezi activități intelectuale, precum cititul, învățarea și jocurile de strategie, care, da (!) sporesc abilitățile cognitive și reduce riscul de dezvoltare a demenței.

De asemenea, ai nevoie de relații sociale: nu numai de unele sporadice, ci unele pe care să le menții pe termen lung în a căror calitate să investești constant.

A fi un actor social activ la modul strict personal, și cu politic, reducere riscul instalării depresiei și previne apariția a numeroase tulburări mintale.

De fapt, trebuie să privești relația creier-corp ca o stradă circulară cu două sensuri: dacă ai grijă de sănătatea fizică, influențezi sănătatea creierului – dacă acest organ este sănătos, întregul organism va fi mai puternic și mai rezistent. O relație de co-dependență și într-ajutorare complexă și vitală.

Citește și: Grăsimea în exces din ficat lasă creierul fără oxigen. Care este legătura dintre demență și ficatul gras

Citește și: Ce se întâmplă cu creierul dacă mănânci prea sărat? Descoperire de ultimă oră a oamenilor de știință

Citește și: Dieta anti-demență. 50 de alimente care „hrănesc” creierul și previn pierderile de memorie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult