Cum știi că ai hemoroizi și nu cancer de colon. Semnele sunt în toaletă și pe cântar

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum știi că ai hemoroizi și nu cancer de colon. Semnele sunt în toaletă și pe cântar
Cum știi că ai hemoroizi și nu cancer de colon. Semnele sunt în toaletă și pe cântar. Foto: profimediaimages.ro

Atenție, cancerul colorectal se poate „camufla” sub forma hemoroizilor! Din cauza anumitor simptome pe care le împărtășesc, cele două afecțiuni pot fi confundate ușor și pacienții amână vizita la medic, punându-și astfel viața în pericol. 

Credea că are hemoroizi, dar a descoperit că suferă de cancer în stadiu avansat

Este și cazul unui bărbat de 38 de ani din New York, care a crezut că se confruntă cu hemoroizi. După o evaluare medicală amănunțită, el a descoperit cu stupoare că avea cancer de colon în stadiul 4, cu metastaze la ficat, potrivit publicației dailymail.

Primul semn îngrijorător observat de bărbat a fost prezența sângelui în fecale, acesta crezând, în mod eronat, că se confruntă cu hemoroizi. După o vreme, pentru că nu se simțea deloc bine, bărbatul a mers la medic, care i-a recomandat să facă o endoscopie și o colonoscopie.

Citește și: Ce boli grave poate ascunde mirosul urât al fecalelor

Pentru că investigațiile sugerau prezența unor mase tumorale în colon și ficat, medicii au efectuat biopsii pentru confirmarea diagnosticului de cancer. Iar acestea, într-adevăr, au arătat că bărbatul suferea de cancer de colon în stadiu avansat.

Medicii au îndepărtat chirurgical tumorile și ulterior pacientul a fost supus unei cure de chimioterapie timp de 3 săptămâni, plus ședințe de radioterapie pentru metastazele la ficat. În ciuda multiplelor tratamente, bărbatul încă nu este în afara pericolului.

În prezent, el urmează alte ședințe de radioterapie pentru leziunile metastatice la nivelul pelvisului și va fi testat periodic pentru a fi observată evoluția stării sale de sănătate.

Citește și: 5 semne că ai polipi pe colon. Un indiciu poate fi culoarea închisă a scaunului

Hemoroizi sau cancer de colon – care sunt diferențele?

Pentru că atât hemoroizii, cât și cancerul de colon pot avea simptome similare, medicii avertizează că este foarte important să nu amânăm vizita la un specialist pentru un diagnostic corect. Descoperirea la timp a cancerului și tratamentul precoce pot face diferența între viață și moarte.

Hemoroizii se manifestă prin dilatarea şi mărirea venelor situate la nivelul canalului anal şi al anusului. Aceştia pot atinge dimensiuni supărătoare şi se pot exterioriza sau fisura, rezultând dureri insuportabile şi sângerări.

Statul prelungit pe scaun, consumul de condimente picante, mâncare fast-food, kilogramele în plus, constipaţia prelungită, abuzul de alcool, ridicarea frecventă de greutăţi mari, sarcina și eforturile repetate depuse la defecaţie se numără printre cauzele apariției hemoroizilor.

Cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor sunt:

  • durerile din zona anusului înaintea, în timpul şi după eliminarea unui scaun
  • apariţia unor pete de sânge în scaun
  • mâncărimile anale
  • sensibilitatea zonei anusului – chiar şi o tuse poate provoca senzaţii de usturime
  • senzaţie de jenă atunci când stăm jos
  • apariţia hemoroizilor în zona orificiului anal

Citește și: Hemoroizii se pot agrava de sărbători! Alimente de consumat cu moderație

Cât privește semnalele de alarmă pe care le dă cancerul de colon, acestea sunt:

  • tulburări de tranzit intestinal care variază de la constipație la diaree sau orice modificare a tranzitului care nu se corectează în timp
  • scaune cu sânge sau îngustate, în formă de „creion”
  • disconfort abdominal persistent (crampe, senzația continuă de balonare sau durere)
  • senzația că intestinul nu se golește complet
  • slăbiciune sau oboseală
  • lipsa poftei de mâncare
  • pierdere în greutate inexplicabilă
  • mâini și picioare reci, din cauza hemoragiilor care determină anemie

Citește și: Scaunul de culoare galbenă indică probleme cu ficatul sau colecistul. Ce boli pot fi „văzute” în toaletă

Cine e la risc să se îmbolnăvească de cancer de colon

Statisticile arată că numărul persoanelor tinere care se confruntă cu cancer de colon este alarmant de mare. Dacă în trecut se spunea despre cancerul colorectal că apare numai la bătrâni, în zilele noastre această maladie lovește fără discriminare în persoane de orice vârstă. Motiv pentru care asociațiile medicale au scăzut pragul de vârstă la care se recomandă screeningul pentru cancer colorectal, de la 50 la 45 de ani sau chiar mai devreme în cazul pacienților care prezintă factori de risc.

Numărul pacienților cu vârsta sub 55 de ani diagnosticați cu cancer de colon aproape că s-a dublat în ultimii 25 de ani. Iar cauzele sunt multiple și în același timp rămân o necunoscută în multe cazuri.

Citește și: Semnele adesea ignorate ale celui mai AGRESIV cancer. Indicii pe care le vezi numai când mergi la toaletă

Printre cauzele și factorii de risc ce pot favoriza dezvoltarea cancerului de colon se numără:

  • Bolile inflamatorii intestinale, precum colita ulcerativă și boala Crohn.
  • Antecedentele din familie de cancer colorectal sau polipi adenomatoși (risc de 2-3 ori mai mare pentru rudele de gradul I, acest risc fiind de 3-4 ori mai mare în cazul în care boala a debutat până în vârstă de 60 de ani)
  • Fumatul și consumul de alcool.
  • Obezitatea și sedentarismul –  risc de cancer colorectal de 2 ori mai mare; activitatea fizică moderată de cel puțin 30 de minute în fiecare zi scade riscul de cancer colorectal cu 30%
  • Alimentația bogată în grăsimi, zahăr, prăjeli, aditivi, săracă în fibre –  30 de grame de fibre alimentare consumate zilnic scad riscul de cancer colorectal cu 30%
  • Diabetul de tip 2 necontrolat eficient.
  • Tulburările ereditare. Dacă ai o mutație genetică (sindromul Lynch, sindromul Gardner, sindromul Peutz-Jeghers etc.), ai risc crescut de a dezvolta cancer colorectal.
  • Radioterapia pentru cancer (radioterapia îndreptată către abdomen pentru a trata alte tipuri de cancere crește riscul de cancer colorectal).

Citește și: Alimentele care cresc riscul de cancer de colon. Trebuie mâncate rar și în cantitate mică

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult