Trăsăturile de personalitate sunt asociate cu satisfacția în viață și în ciuda schimbărilor pe care oamenii le pot experimenta de-a lungul timpului, această asociere este stabilă indiferent de vârstă, potrivit cercetărilor.
„Multe studii au arătat că oamenii cu anumite tipuri de personalitate sunt mai mulțumiți cu viața lor. Cu toate acestea, nu a fost studiat atent dacă acest lucru este valabil pe toată durata vieții. De exemplu, oamenii extravertiți ar putea fi foarte fericiți la vârsta adultă tânără, când de obicei se formează noi relații sociale”, a declarat coautorul studiului, Gabriel Olaru, profesor asistent la Universitatea Tilburg. „Așadar, am dorit să examinăm dacă unele trăsături de personalitate sunt mai mult sau mai puțin relevante pentru satisfacția vieții sociale și profesionale în anumite etape.”
Pentru a determina modul în care relația dintre trăsăturile de personalitate și satisfacția pentru viață se schimbă de-a lungul timpului, cercetătorii au analizat datele colectate din 2008 până în 2019, pe parcursul a 11 ani, de la un eșantion de 9.110 participanți de origine olandeză cu vârste cuprinse între 16 și 95 de ani, care la momentul primului sondaj au răspuns la mai multe chestionare pentru a-și evalua trăsăturile de personalitate: – deschidere, conștiinciozitate, extraversie, agreabilitate, stabilitate emoțională/nevrotism – și satisfacția lor față de legăturile sociale, precum și viața lor în general. Doar 5.928 de participanți, din total, care erau angajați la momentul sondajului au răspuns și la întrebările care vizau satisfacția lor profesională.
Cercetătorii au descoperit că cele mai multe legături dintre trăsăturile de personalitate și satisfacție au rămas aceleași pe parcursul vieții adulte și că stabilitatea emoțională a fost trăsătura cel mai puternic asociată cu satisfacția vieții, relațiile sociale și cariera lor.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că diferitele trăsături de personalitate au fost legate de satisfacția oamenilor față de viața și cariera lor socială – în special conștiinciozitatea, pentru satisfacția în muncă și extraversia și agreabilitatea, pentru satisfacția socială.
Satisfacția oamenilor față de munca lor a fost cea mai afectată de diferențele de vârstă. Pe măsură ce participanții la studiu îmbătrânesc, relația dintre satisfacția în carieră și stabilitatea emoțională a crescut puternic.
„Un bun exemplu al modului în care personalitatea interacționează cu mediul profesional poate fi găsit în contextul muncii. Una dintre descoperirile noastre a constat în faptul că legătura dintre stabilitatea emoțională și satisfacția în muncă crește în funcție de vârstă. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că oamenii stabili din punct de vedere emoțional sunt mai puțin speriați să renunțe la locurile de muncă nesatisfăcătoare și sunt mai predispuși să aplice pentru locuri de muncă mai provocatoare și plăcute, pe termen lung”, a adăugat unul dintre cercetători.