Fie că pleci în vacanță cu mașina sau cu avionul, pe lângă numeroasele beneficii pe care le are o vacanță asupra minții și trupului, călătoriile pot fi și rețete perfecte pentru instalarea anxietății.
Orice călătorie implică, inevitabil, schimbări neașteptate sau un cumul de factori, cum ar fi întârzieri ale zborului, drumuri închise, bagaje pierdute etc., care pot afecta sănătatea mintală.
În primul rând, să experimentezi stări de stres și anxietate în timpul călătoriilor este complet normal și nu ești singurul căruia i se poate întâmpla; chiar și terapeuții, despre care avem tendința să credem că au totul sub control mereu, că au înțeles și experimentat toate stările și emoțiile posibile.
Așadar, descoperă chiar din rutina și secretele lor, modul cum poți gestiona stresul înainte, în perioada de tranziție către destinație și în vacanța propriu-zisă; conform mărturiilor unor terapeuți din Los Angeles:
Călătoriile pot fi generatoare de sentimente de incertitudine, de aceea cel mai bine ar fi să te concentrezi pe ceea ce poți controla, a mărturisit Erica Basso, un terapeut matrimonial și familial din Los Angeles, California. Cum ar fi programul pe care ți-ai dori să îl ai în vacanță.
„Când știu că urmează să plec într-o călătorie, plănuiesc din timp mai multe detalii cum ar fi mare parte din programul pe care vreau să îl bifez. Asta include pași precum modalități de a avea gustările mele preferate la îndemână și de a-mi păstra orele obișnuite de masă.”
Psihoterapeutul Sage Grazer a mărturisit că practică un exercițiu de prezență ori de câte ori se simte anxios în vacanță:
„Una dintre tehnicile mele preferate de prezență se numește 5-4-3-2-1 Grounding, prin care îți implici simțurile în realitatea prezentă numind cinci lucruri pe care le poți vedea, patru lucruri pe care le poți simți prin atingere, trei lucruri pe care le poți auzi, două lucruri pe care le poți mirosi și un lucru pe care îl poți gusta.”
Această practică te poate ajuta să îți canalizezi energia și să te simți concentrat pe aici și acum, altfel spus să trăiești în prezent, rămânând în contact cu tine însuți. De asemenea, este un exercițiu foarte util dacă anxietatea ta începe să crească vertiginos.
Pe măsură ce îți observi gândurilor ce provoacă anxietate, și modul cum ele iau naștere și se dezvoltă, amintește-ți că sentimentele tale, oricare ar fi ele sunt valide, și este în regulă să le experimentezi.
„Când lucrurile devin cu adevărat stresante, cum ar fi un zbor întârziat sau un bagaj pierdut, stau singur câteva minute și, dacă trebuie și am nevoie, plâng”, a mărturisit terapeutul Israa Nasir.
O astfel de atitudine și acceptare contribuie la resetarea sistemului nervos și îți redirecționează energia către acțiune și problemă, cum ar fi să faci o rezervare a unui nou zbor sau poate chiar să scrii o reclamație pentru bagaje pierdute.
Marele beneficiu al vacanțelor și călătoriilor este cel al posibilități de a face exact și numai ce îți oferă plăcere, în primul rând pentru că ai timp. Chiar și când ești în tranzit.
De aceea, terapeuții recomandă ca, atunci când în timpul unei călătorii situația devine tensionată, să recurgi la o activitate pe care o iubești, fie că vorbim despre tricotat, colorat, redactat scrisori sau cărți poștale sau scrierea în jurnal.
O activitate de genul acesta îți permite să fii creativ și să utilizezi timpul pe care îl petreci în tranzit într-un mod care te împlinește.
Astfel, îți vei canalizați energia negativă și îți vei recăpăta sentimentul de calm. Dacă ai copii, cu atât mai mult este recomandat un astfel de truc, cei mici se bucură întotdeauna de activitățile creative.
Pentru acele zile lungi de călătorie care implică de obicei stări de plictiseală sau anxietate, tehnicile de vizualizare pot fi utile pentru distragere.
„Deoarece mintea noastră este foarte puternică, îmi imaginez că sunt deja la destinație și încorporez cele cinci simțuri pentru a a experimenta senzația că sunt transportat acolo. Ceea ce duce la schimbarea întregii mele stări de spirit în momentul prezent de tranzit”, a completat Erica Basso.
Vizualizarea destinației finală contribuie la construirea entuziasmului și anticipării. O activitate foarte benefică și pentru copiii care nu mai au răbdare.
În timpul unei călătorii mai lungi, un risc este cel de a sări peste mesele obișnuite, de a nu consuma suficiente lichide, ceea ce înseamnă stare de foame și deshidratare, două aspecte care afectează enorm psihicul.
Asigură-te încă înainte de a pleca la drum că ai la îndemână gustările preferate, apă și alte lichide.
Rămâi hidratat și starea ta de spirit va fi cu siguranță mai bună, indiferent ce surprize îți rezervă călătoria ta.
Indiferent dacă pleci în vacanță singur, în cuplu sau cu gașca de prieteni, poate exista o presiune subiacentă de a profita la maximum de fiecare oră a călătoriei, și atunci de fapt nu vei face decât să îți supra-încarci programul ca să nu ratezi ceva ce poate nu vei mai vedea sau nu vei mai face curând. Marea capcană a vacanțelor.
Terapueții te sfătuies să îți organizezi vacanțele în așa fel încât să ai timp liber, oricât de straniu poate suna având în vedere că vacanța este în sine un timp liber.
Dar ei se referă la timpul liber care nu implică nimic de bifat, cum ar fi să meditezi, să asculți muzică, să citești o carte care îți place, orice ți se pare reconfortant și nu implică să fii pe drumuri sau să îți soliciți în vreun fel organismul.
Ar trebui să acordăm o mai mare atenție somnului în vacanțe. Odihna, spun terapeuții, trebuie să fie prioritatea numărul 1 a călătoriilor. Pentru că doar așa te vei elibera de stres și îți vei încărca bateriile.
Când ești în fazele de tranzit ale unei călătorii, poate fi dificil cu atât mai dificil dormi sau să te odihnești, cu atât mai mult în vacanțele care implică și o schimbare de fus orar.
Însă, ascultă-ți corpul și când îți transmite semnale că are nevoie de repaus, onorează-i nevoia. Doar așa vei scăpa de anxietate și vei putea reveni la viața ta uzuală cu mai multă energie și cu o stare de bine cât pentru până la următoarea escapadă.
Citește și: Cum să planifici vacanța perfectă pentru întreaga familie
Citește și: Cele mai frumoase destinații de vacanță din lume: ghid pentru călătorii pasionați GALERIE FOTO
Citește și: De ce se ceartă românii în vacanță? „Brusc, petrec prea mult timp în prezența partenerului”
Sursă: huffpost.com