Bucătăria ta este locul de unde ar trebui să înceapă și unde ar trebuie să se termine procesul de menținere a sănătății, dar și terapiile de ameliorare și vindecare.
Din fericire, deși suntem înconjurați de numeroși factori care ne pun sănătate în pericol, natura este încă foarte darnică cu noi și ne pune la dispoziție tot ceea ce avem nevoie ca să ne apărăm împotriva bolii secolului – cancerul, indiferent de tipul lui.
O listă de „alimente care luptă împotriva cancerului”, reprezintă adesea o serie de alimente vegetale pline de substanțe fitochimice, numite și fitonutrienți. Fitochimicele sunt elemente biologice active din plante care sunt utile organismului uman și pot ajuta la prevenirea bolilor cronice precum cancerul.
În topul alimentelor anti-cancer avem: fructele de pădure, legumele crucifere, merele, morcovii, peștele gras, nucile, legumele bogate în antioxidanți și acid folic și licopen (roșiile), strugurii (bogați în resveratrol), fasolea boabe.
Trebuie să reținem totuși că există peste 4.000 de substanțe fitochimice care au fost descoperite și cercetate, dar nu există niciun super-aliment care să le conțină pe toate. Toate fitochimicele oferă funcții și beneficii diferite.
Mai jos, descoperă o listă cu alimentele renumite pentru proprietățile lor anti-cancer. Include-le în dieta zilnică pentru a preveni îmbolnăvirea de cancer.
Legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, broccoli, varza de Bruxelles sunt foarte bogate în antioxidanți, folați și carotenoizi, vitamine și minerale și sunt cunoscute pentru proprietățile lor anti-cancer.
Fructele de pădure, cum ar fi afinele, zmeura, căpșunele și murele, sunt bogate în vitamine, minerale și fibre alimentare, ele constituie o sursă importantă de antioxidanți și flavonoide, care contribuie la reducerea inflamației și la prevenirea creșterii celulelor canceroase.
Un studiu arată că antocianina, un compus din mure, scade biomarkerii pentru cancerul de colon. Un alt studiu demonstrează că efectele antiinflamatorii ale afinelor pot preveni creșterea tumorilor cancerului de sân la șoareci.
Autorii unui studiu din 2016, sugerează că antocianinele, flavonoidele și alți antioxidanți din fructe de pădure pot ajuta la prevenirea cancerului sau chiar la inversarea procesului de modificare celulară în stadiul incipient.
Există, de asemenea, dovezi că pot ajuta la prevenirea sau încetinirea dezvoltării diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și cancerul tractului gastrointestinal.
Ceaiul verde conține antioxidanți și compuși cu proprietăți antiinflamatorii care previn creșterea celulelor canceroase și reduc riscului de apariție a cancerului.
În studiile de laborator, ceaiul verde a încetinit sau a prevenit dezvoltarea cancerului în celulele de colon, ficat, sân și prostată. De asemenea, a avut un efect similar în țesutul pulmonar și piele. Și în unele studii pe termen lung, ceaiul a fost asociat cu riscuri mai mici de cancer de vezică urinară, stomac și pancreas. Dar, cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte ca ceaiul să poată fi recomandat ca ”luptător” împotriva cancerului.
Nucile sunt bogate în acizi grași omega-3, antioxidanți și fitosteroli, care pot ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea apariției celulelor canceroase.
Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, toate tipurile de nuci (inclusiv caju, alune, alune de padure, migdale, fistic, macadamia, etc) par să aibă proprietăți de prevenire a cancerului, dar oamenii de știință au studiat mai mult nucile clasice decât alte tipuri.
Nucile conțin o substanță numită pedunculagin, pe care organismul o metabolizează în urolitine. Urolitinele sunt compuși care se leagă de receptorii de estrogeni și pot juca un rol în prevenirea cancerului de sân.
Într-un studiu din 2019, femeile cu cancer de sân au mâncat nuci timp de 2 săptămâni între data biopsiei și ziua intervenției chirurgicale. Cercetătorii au testat mostre de țesut tumoral prelevate în timpul intervenției chirurgicale și le-au comparat cu rezultatele originale ale biopsiei. Ei au descoperit semne că au avut loc modificări genetice, care ar putea sugera suprimarea creșterii celulelor canceroase.
Legumele crucifere, cum ar fi conopida, broccoli, varza și kale, conțin substanțe nutritive benefice, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan. Legumele crucifere conțin compuși cu proprietăți anti-cancer, cum ar fi sulforafanul și indolii – aceștia ajută la stoparea apariției și dezvoltării celulelor canceroase.
Un studiu arată că sulforafanul inhibă semnificativ creșterea celulelor canceroase și stimulează moartea celulelor în celulele canceroase de colon.
Alte cercetări arată că sulforafanul în combinație cu genisteina – un compus din boabele de soia – poate inhiba semnificativ dezvoltarea și dimensiunea tumorii cancerului de sân. Sulforafanul inhibă, de asemenea, histon deacetilaza, o enzimă cu legături cu dezvoltarea cancerului.
O analiză a oamenilor de știință sugerează că 3-5 porții de legume crucifere pe săptămână pot avea efecte de prevenire a cancerului.
Merele conțin polifenoli care au proprietăți anticancerigene promițătoare. Polifenolii sunt compuși din plante care pot preveni inflamația, bolile cardiovasculare și infecțiile.
Unele cercetări sugerează că polifenolii pot modifica anumite procese care pot duce la dezvoltarea cancerului și că polifenolii naturali acționează sinergic cu medicamentele existente (aprobate clinic) anti-cancer. Efectul anti-cancer îmbunătățit datorită combinațiilor de polifenoli și medicamente împotriva cancerului reprezintă o perspectivă promițătoare pentru lupta multor tipuri de cancere.
Un studiu din 2018 sugerează că floretina obținută din măr inhibă semnificativ creșterea celulelor canceroase la sâni, fără a afecta celulele sănătoase. Acest polifenol inhibă o proteină care joacă un rol în creșterea celulelor în stadiu avansat în anumite tipuri de cancer.
Leguminoasele, cum ar fi fasolea, linte și năutul, sunt bogate în proteine, fibre și antioxidanți, toate arme împotriva cancerului.
O analiză a oamenilor de știință a aratat o legătură între un consum mai mare de leguminoase și un risc mai scăzut de cancer colorectal.
Un alt studiu a examinat relația dintre aportul de fibre de fasole și riscul de cancer de sân. Rezultatele studiului au indicat că persoanele cu diete bogate în fibre de fasole aveau cu 20% mai puține șanse de a dezvolta cancer de sân decât cele care nu și-au atins aportul zilnic de fibre.
Morcovii conțin mai mulți nutrienți esențiali, inclusiv vitamina K, vitamina A și antioxidanți. Morcovii conțin și cantități mari de beta-caroten, care este responsabil pentru culoarea portocalie distinctă.
Studii recente arată că beta-carotenul joacă un rol vital în susținerea sistemului imunitar și poate preveni anumite tipuri de cancer.
O altă cercetare a asociat consumul de beta-caroten cu o reducere a riscului de cancer de sân și de prostată, iar o analiză arată că un consum mai mare de morcovi duce la un risc cu 26% mai mic de a dezvolta cancer de stomac.
Peștele gras, inclusiv somonul, macroul și hamsia, este bogat în nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina B, potasiu și acizi grași omega-3.
Un studiu a constatat că persoanele care au o dietă bogată în pești de apă dulce au un risc cu 53% mai mic de cancer colorectal decât cei cu un consum scăzut de pești de apă dulce.
Un alt studiu a descoperit că consumul de ulei de pește în a doua parte a vieții poate fi legat de un risc semnificativ mai mic de cancer de prostată.
În cele din urmă, o analiză statistică a datelor pentru 68.109 de persoane a constatat că cei care au consumat suplimente cu ulei de pește de cel puțin patru ori pe săptămână au avut mai puține șanse de a dezvolta cancer de colon decât cei care nu au consumat.
Uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați și antioxidanți. Aceștia reduc inflamația din organism și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase.
Cu toate astea, trebuie să știi că nu există un aliment sau o dietă care să prevină complet apariția cancerului, dar un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, este primul și cel mai important lucru pe care îl poți face ca să rămâi cât mai mult timp și într-o mare măsură protejat împotriva acestei afecțiuni medicale crunte.
Citește și: Dieta corectă care te poate feri de cancerul colorectal