Suntem în Săptămâna Mare, ultima săptămână a Postului Paștelui, când gospodinele încep pregătirile de sărbătoare. Cumpărăturile sunt deja făcute și punem la punct rețetele care vor transforma carnea de miel în delicioase preparate pentru masa festivă. Printre acestea se numără și stufatul de miel, tocănița înmiresmată pe bază de ceapă și usturoi. Vezi aici rețeta de stufat de miel.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică ce efect benefic au aceste ingrediente sănătoase asupra sănătății noastre.
E momentul din an în care e bine să consumăm verdețuri din belșug, pe post de alimente, nu de condimente!
Dacă digestia ne permite (pentru că balonează) și cei din jur nu protestează (apropo de miros), n-ar fi rău să mâncăm mai des și ceapă și usturoi. Ele conțin compușii cu sulf care se activează în ficat și îl detoxifică.
La nivelul sistemului cardiovascular fluidizează sângele, scad tensiunea arterială, nivelul de colesterol și, implicit, riscul de boli cardiovasculare.
Dintotdeauna usturoiul a fost considerat un antibiotic natural, alicina din structura lui acționează pe bacteriile și ciupercile nocive pentru organism și echilibrează flora intestinală și bucală (are efect bactericid pentru candida).
Mai puțin cunoscut este faptul că usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, aceeași moleculă miraculoasă prezentă în pastilele ce cresc potența masculină.
Și pentru doamne sunt vești bune: quercitina din ceapă și vinilditiina din usturoi inhibă transformarea pre-adipocitelor în adipocite și blochează acțiunea genelor responsabile de apariția unor noi celule adipoase.
Deci consumul de ceapă și usturoi poate fi un ajutor pentru slăbit, prin limitarea expansiunii depozitelor de grăsime.
Până și eventuala balonare nu trebuie privită ca un dezastru, este vorba de niște glucide complexe (fructozani) care fermentează. Însă ele constituie un substrat hrănitor pentru bacteriile benefice din colon și au efect prebiotic, de creștere a imunității.
Cât despre halena neplăcută, aveți două variante: fie mestecați câteva crenguțe de pătrunjel (clorofila neutralizează mirosul), fie convingeți toată familia să aibă același meniu delicios și sănătos, bogat în ceapă și usturoi.
Nu vă place carnea de miel? Atunci faceți stufat cu carne de pui sau de porc.
Aveți arsuri de la ceapă și usturoi? Aflați că în varianta fiartă, adică în stufat, sunt tolerate mai ușor, iar conținutul mare de fibre accelerează digestia.
Gătiți cu sos de roșii din belșug, crește absorbția fierului din carne și din verdețuri… asta dacă mai era nevoie de argumente nutriționale.
Poftă mare!