Durerea de cap sau cefaleea este unul dintre cele mai comune simptome pe care le putem resimți și tocmai de aceea și unul dintre cele mai dificile de diagnosticat.
Cauzele durerii de cap pot fi multiple, de la cele mai banale, cum ar fi faptul că nu am consumat suficiente lichide și organismul este deshidratat sau alergiile de sezon, până la unele boli grave.
Acest tip de disconfort la nivelul capului sau gâtului este, însă, atunci când apare sporadic și nu durează mult ușor de tratat dacă ai la îndemână acele metode/trucuri care te pot ajuta.
Printre cele mai cunoscute sunt:
Mai mult, descoperă câteva trucuri mai puțin cunoscute dar la fel de benefice sau chiar mai eficiente decât cele cu care ești deja obișnuit:
Presopunctura este o tehnică ce presupune aplicarea unei presiuni ușoare pe anumite puncte specifice (de presiune) ale corpului.
Dintre acestea, putem aminti punctul dintre degetul mare și arătător sau cel din centrul frunții, care prin apăsare pot ameliora durerile de cap prin reducerea tensiunii și a stresului.
Adăugarea a două până la trei cești de sare Epsom pe bază de magneziu într-o cadă cu apă caldă contribuie la relaxarea mușchilor și a nervilor, ceea ce poate reduce durerea de cap.
Ghimbirul este un antiinflamator natural renumit deja pentru proprietatea sa de combatere a durerii de cap. Poate fi consumat sub formă de ceai sau mâncat ca atare sau chiar sub formă de pudră adăugată în smoothie-uri.
Oricât de banale par aceste tipuri de exerciții, sunt foarte eficiente pentru reducerea tensiunii musculare responsabilă în mare parte de durerile de cap cotidiene. Mai ales că în cazul cefaleei, de multe ori cauzele pot fi atât de neînsemnate că nici nu le putem identifica.
Întinde-ți ușor gâtul și umerii, rotește-ți ușor capul și continuă prin întinderea brațelor și picioarelor.
Dacă să inhalăm uleiuri esențiale a devenit ceva obișnuit în recomandările fitoterapeuților, ceea ce nu este neapărat des menționat, dar la fel sau poate chiar mai eficient este masajul cu uleiuri esențiale.
Uleiul de lavandă, uleiul de mentă sau uleiul de trandafir au rolul de a reduce tensiunea și stresul ce cauzează dureri de cap.
Iar când le aplici prin masare în zonele afectate, efectul este și mai rapid: adaugă câteva picături de ulei esențial în uleiul de masaj și masează ușor punctele nevralgice.
Dacă, totuși, niciuna dintre metodele menționate nu funcționează, consultă un medic. De asemenea, în cazul în care suferi deja de alte afecțiuni sau iei tratamente medicamentoase, asigură-te cu ajutorul unui specialist că nu există alte condiții medicale subiacente.
Citește și: Durerea de cap – cât este normal să dureze? Răspunde dr. Tatiana Popescu
Citește și: Durerea de cap ar putea trece doar cu o cafea? Un medic de familie explică
Citește și: Dr. Dan Mitrea, medic neurolog: Când este durerea de cap cu adevărat periculoasă?