Fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătate – fumătorii prezintă un risc mare de boli cardiace sau respiratorii, de cancer de plămâni, gură, gât, stomac, pancreas, colecist, cervix și rect, precum și de o formă de leucemie. Aproximativ jumătate dintre fumători mor din cauza acestui viciu.
Cel mai bun sfat este acela de a renunța la fumat, dar, dacă ești fumător, există totuși câteva metode prin care poți reduce daunele asupra sănătății, poți contracara unele consecințe periculoase.
Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a reduce daunele provocate organismului este aceea de a reduce numărul de țigări fumate zilnic.
Încearcă să limitezi consumul de țigări la un număr cât mai mic posibil cel puțin până vei renunța complet la acest obicei.
Dacă nu ești încă pregătit să renunți la fumat, poți încerca, de asemenea, să alegi niște țigări cu un conținut mai scăzut de nicotină și gudron.
Aceste țigări pot reduce expunerea la substanțele chimice atât de dăunătoare din tutun.
Fumatul poate duce la producerea de radicali liberi în organism care deteriorează celulele și țesuturile.
Consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, contracarează o parte dintre efectele negative. Vitamina E și multe substanțe fotochimice acționează precum antioxidanți.
Regăsești Vitamina E în germenii de grâu, avocado, uleiuri vegetale, semințe și fructe oleaginoase. Toate alimentele enumerate sunt dense energetic, de aceea trebuie să le consumi într-o cantitate mai mare dacă ești fumător.
Mai mult, pigmenții carotenoizi (cum este beta-carotenul) și bioflavonoidele neutralizează radicalii liberi și te protejează împotriva fumatului.
Carotenoizii se regăsesc în fructele și legumele viu colorate precum spanacul, cartofii dulci, piersicile și roșiile.
Toate fructele și legumele conțin bioflavonoide, dar cu precădere citricele, strugurii, merele și ceapa.
Studiile au demonstrat și că o dietă bogată în acizi grași omega-3 (din peștele gras și fructele de mare) poate reduce riscul bolilor pulmonare.
Fumatul privează organismul de vitamina B prin creșterea activității hepatice, inclusiv în procesul de detoxificare. Vitamina B12 contribuie la eliminarea cianurii prezente în fum.
Regăsești Vitamina B în măruntaie, cereale integrale, carne macră și pește.
Fumătorii au nevoie și de o cantitate mai mare de vitamina C, acest tip de vitamină fiind folosit de organism în neutralizarea radicalilor liberi din fumul de tutun și a celor eliberați în cursul detoxificării. Unele teste au identificat că fumătorii au cu până la 30% mai puțină vitamina C în sânge decât nefumătorii.
Așadar, dacă fumezi, trebuie să mănânci multe fructe și legume proaspete: doza recomandată de vitamina C pentru fumători este de 80 mg/zi, în timp ce pentru nefumători este de 40 mg/zi.
Activitățile fizice regulate, cum ar fi jogging-ul sau mersul pe bicicletă contribuie la menținerea unei sănătăți mai bune și la reducerea riscului de boli cardiovasculare și respiratorii.
Fumatul provoacă uscarea gurii și a gâtului, de aceea este important să te hidratezi adecvat prin consumul de apă și alte lichide sănătoase.
Hidratarea adecvată previne apariția infecțiilor și a altor probleme de sănătate.
Este important să îți programezi examene medicale regulate pentru a-ți monitoriza sănătatea și pentru a depista orice tip de afecțiuni provocate de fumat în stadii incipiente.
Fumatul pasiv poate fi la fel de dăunător precum fumatul activ.
Încearcă să eviți să fumezi în prezența altor persoane și nu permite altora să fumeze în preajma ta.
Citește și: Cum îți distruge fumatul sănătatea ficatului. Aruncă acum țigările, dacă vrei să eviți boli grave!
Citește și: Află cum să reduci riscurile dacă ești fumător