Virozele respiratorii au făcut ravagii în sezonul rece, iar pacienții au apelat și la remedii și siropuri din plante. Multe persoane au făcut forme de boală care s-au întins pe câteva săptămâni.
Unul dintre cele mai supărătoare simptome persistente este tusea. Aceasta poate fi de mai multe feluri. De exemplu, putem vorbi de o tuse productivă atunci când acest reflex al organismului de a elimina diverși factori iritativi este însoțit de mucus.
Există și tuse seacă, o forma iritativă, fără mucus, care trebuie calmată, dar nu inhibată. O alta formă de tuse este cea mixtă, ce combină ambele variante.
De obicei, tusea trece în maximum 14 zile, dar poate persista și poate fi însoțită și de alte simptome precum oboseala, amețeala, durerea de cap sau cea intercostală.
În funcție de tipul de tuse, există diverse remedii naturiste pentru a o calma. Astfel, dacă ne confruntăm cu tuse seacă, putem lua siropuri cu extract de cimbrișor, de ridiche neagră cu miere sau de grindelia.
La aceste siropuri, putem adăuga dezinfectante locale pe bază de salvie. Tot în tusea seacă sunt recomandate propolisul, dar și extractele de carpen, caprifoi sau coacaz negru. Nici picăturile nazale cu vitaminele A si E sau extractele de conifere nu sunt de neglijat.
Și pentru tusea umedă, productivă, există remedii naturiste. Printre acestea se numără siropurile cu iederă, nalbă, tei, dar și uleiurile volatile de pătlagină, pin, brad și lemn-dulce. La fel de benefic este și extractul de ciuboțica cucului.
Atenție însă: folosiți aceste siropuri sau pastile la recomandarea medicului sau farmacistului. Și nu ratați un consult medical dacă tusea este însoțită de febră, transpirații nocturne, respirație dificilă, prezența sângelui în expectorații sau pierdere inexplicabilă în greutate!
Pentru informații despre sănătate, vă așteptăm și pe canalele noastre de youtube, insta și tik tok! Nu uitați ca pe youtube să activați notificările!