Unul dintre subiectele epuizante pentru părinții de copii mici este cel legat de alimentație. De alimentație sănătoasă, desigur. Dacă atunci când sunt mici copiii sunt foarte curioși și bucuroși să descopere toate fructe, toate legumele, după vârsta de 3,5 ani, se schimbă situația. Unii copii ar dori să consume doar pizza, paste, cartofi prăjiți, dulciuri. Ei bine, părinții au o muncă grea. Nu doar să asigure mese sănătoase și echilibrate copiilor ci și să-i convingă să le consume.
Nu este copil căruia să nu îi placă fructele. Chiar dacă nu toate odată. Este normal ca preferințele copiilor să se schimbe. Însă prin rotație și diverse combinații sănătoase puteți convige copiii să mănânce fructe.
Felii de mere cu unt de arahide (dacă copilul nu este alergic) – o combinație foarte bună de vitamine, fibre, grăsimi, proteine. Măr copt cu stafide în interior, o altă idee pentru a consuma mere. De asemenea, este indicat să nu dați copiilor care au colegi de școală, grădiniță alergici la arahide pachețele cu gustări ce includ alune, arahide, unt de arahide.
Un alt aliment pe care mulți bebeluși îl adorau, dar când au crescut nu vor să mai audă de el este iaurtul. Introduceți iaurtul din când în când în variantele de meniu ale copiilor sub diverse forme. Pentru a evita iaurtul cu fructe din comerț, mai ales variantele cu coloranți arficiali, zahăr puteți încerca iaurt grescesc în care adăugați câteva fructe precum mure, zmeură. Dacă copilul are voie puteți pune și puțină miere. Iaurtul grescesc este o sursă valoroasă de proteine dar și de calciu. Altă variantă pentru o gustare sănătoasă poate fi inspirată chiar din copilărie: brânză slabă cu biscuiți obișnuiți. Mărunțiți biscuiții și adăugați-I în branză dulce. Copiilor le va fi pe plac. Hummus cu felii de legume – i altă idee . Așader, implicați-i pe copii de la crearea listei de cumpărături, la cumpărături în sine și la gătit. Întrebați-I ce fructe și legume să cumpărați din piață dar și ce să gătiți.