”Mama și tata s-au despărțit!” Cum să ajuți copiii să treacă mai ușor peste divorț

Atunci când se va instaura din nou liniștea între foștii parteneri, planificați și timp împreună. Astfel copiii vor avea un exemplu de bună înțelegere, colaborare, prietenie și dragoste părintească.
  • Publicat:
”Mama și tata s-au despărțit!” Cum să ajuți copiii să treacă mai ușor peste divorț
Cum să sprijini copilul să treacă mai ușor peste divorț, foto: Shutterstock

Adulții știu când nu le mai este bine în cuplu. Teoretic. Și acționează în vederea restabilirii liniștii, ordinii în viața sentimentală. Uneori aceste decizii sunt legate și de faptul că sunt părinți. Unii amână despărțirea ca să lase copiii să crească. Alții, grăbesc despărțirea pentru a nu crește copiii într-un mediu toxic.  Însă pentru copiii care evident percep viața și familia prin alte filtre decât părinții, experiența despărțirii, experiența divorțului este copleșitoare. Și chiar traumatică, dacă părinții și cei din jur nu știu să gestioneze echilibrat acest moment.

 

”Eu am două case. Părinții mei sunt despărțiți” spune cu voce tristă un băiețel de 6 ani colegilor de grădiniță. Să auzi aceste cuvinte rostite de un copilaș este într-adevăr trist. Însă, în cele mai multe dintre situații, părinții au luat decizia corectă. Modul în care vor explica și în care vor naviga cu copilul prin următoarele faze face diferența.

Copiii au nevoie de suport când părinții se despart

Chiar dacă unii părinți au tendința să ascundă adevărul copiiilor, acești pot simți când ceva nu este în regulă în familia lor. Fără a-i transforma însă în confidenți sau în martori la certuri, cu copiii trebuie vorbit sincer și cu calm despre situație. Una dintre nevoile fundamentale ale copiilor este să se simtă în siguranță. Psihologii atrag atenția că este important să le răspundeți cu calm copiilor la toate întrebările: unde vor locui, când își vor vedea celălalt părinte, dacă vor schimba școala sau grădinița, ce sentimente aveți pentru ei, etc. Ei trebuie asigurați prin fapte și vorbe că veți avea în continuare grijă de ei.

Nu vă certați în fața copiiilor

Evitați conflictele: Părinții ar trebui să încerce să evite conflictele și certurile în fața copiilor lor. Acest lucru poate fi dificil, dar este important să creați un mediu pașnic și stabil pentru copiii dumneavoastră. Evitați să vorbiți urât despre fostul partener indiferent de cât de mult suferiți în acel moment.

Rutinele – obiceiuri ce conferă stabilitate în viața copiiilor

Pe cât posibil, păstrați programul copiilor neschimbat. Tocmai rutina le dă sentimentul de siguranță. Vorbiți și cu celălalt părinte să respecte programul cu copiii. Ajutorul unui psihoterapeut specializat în probleme de familie poate fi de real folosi pentru fiecare membru al familiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult