O dietă potrivită te poate ajuta să previi bolile cardiovasculare, dar pe care să o alegi în acest sens? O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume carne slabă și fibre reduce riscul de boli cardiovasculare, arată un studiu.
Fie că este vorba de o dietă bogată în grăsimi nesaturate, bogată în proteine sau bogată în carbohidrați, puțin contează câtă vreme are la bază un echilibru sănătos. De asemenea, calitatea alimentelor cântărește mai mult decât dacă te-ai concentra pe anumiți macronutrienți.
În urma studiului s-a examinat impactul bolilor cardiovasculare a trei componente din dietă: grăsimi, carbohidrați și proteine, care poartă numele de macronutrienți. Rezultatele studiului arată că toate cele trei diete, cu grăsimi nesaturate, carbohidrați și proteine, au efecte similare în reducerea inflamațiilor de la nivelul mușchilor inimii și îmbunătățirea sănătății inimii.
„Descoperirile noastre sprijină flexibilitatea selectării alimentelor în rândul persoanelor care aleg să mănânce sănătos și să le ușureze acest lucru”, a spus Dr Stephen Juraschek, co-autor al studiului.
Pentru acest studiu s-au folosit teste specifice asupra participanților și analize ale mostrelor de sânge.
Subiecții aveau hipertensiune, dar nu luau tratament pentru reducerea colesterolului sau a tensiunii arteriale. Participanții au fost hrăniți cu o dietă bogată fie în grăsimi nesaturate, carbohidrați sau proteine pe o perioadă de șase săptămâni.
Este vorba de următoarele diete:
„Există numeroase dezbateri privind dietele carbs și grase, dar mesajele datelor noastre sunt clare: o dietă echilibrată bogată în fructe și legume, carne slabă și bogată în fibre, care restricționează carnea roșie, băuturile carbogazoase și dulciurile, vor îmbunătăți nu doar riscurile bolilor cardiovasculare, ci și leziunile care pot apărea la nivelul inimii”, a spus co-autorul studiului.