Asociem menopauza cu perioada bătrâneții. Însă, nimic mai greșit. Din două motive. Femeile se pot menține în formă maximă la orice vârstă (și bărbații de altfel). Al doilea motiv menopauza se poate instala și mai devreme. Însă înainte de menopauza propriu-zisă definită de absența menstruației timp de 12 luni, femeile traversează perioada premenopauzei.
Cel mai frecvent, menopauza se întâmplă în jurul vârstei de 50 ani, dar sunt situații în care vârsta variază între 45 și 53 de ani. Înainte însă de lipsa completă a menstruației timp de un an, sunt semne și simptome ce indică faptul că organismul femeii trece prin perioada de premenopauză.
”De obicei menopauza este precedată de o perioadă specifica numită premenopauză. În această perioadă în care apar anumite semne/simptome specifice ce dau semnalul că se va instala menopauza. Această perioadă este însoțită în general de tulburări ale ciclului menstrual, fie că menstruația vine mai rar (menstre la 3-4luni, flux mult diminuat), mai putin abundent sau din contră apar tulburări cu sângerari excesive/mai frecvente” explică dr. Laura Mustață, medic ginecolog.
În paralel apar și simptome de tipul transpirații nocturne, insomnii, bufeuri, stare de nervozitate, tulburări psihice – depresie, anxietate etc. Atenție, deci, unele simptome de acest tip sunt associate și cu alte afecțiuni. Însă un consult la medicul ginecolog la care să menționați aceste stări este bine-venit.
Și totuși, oricât ar speria menopauza ea este o etapă firească din viața fiecărei femei și trebuie acceptată ca atare. Ce soluții sunt însă pentru a face față mai ușor acestor modificări hormonale importante ale organismului. ”Tratarea simptomelor presupune nu numai medicație specifică spre exemplu pentru îmbunătățirea mineralizarii osoase – suplimentare vitamina D și calciu. A se avea în vedere și tratarea și prevenirea bolilor cardiovasculare (menopauza presupune un risc cardiovascular crescut prin depunerea de colesterol pe vasele de sânge). Încurajăm și o dietă echilbrată, bogată în vitamine și minerale, fructe si legume, proteine, activitate fizică potrivită vârstei” a mai completat dr. Laura Mustață.