Stresul la locul de muncă e cunoscut de toți cei care au lucrat vreodată. Toți aceștia au simțit la un moment dat presiunea stresului legat de job. Orice job poate avea elemente stresante, chiar dacă îți place ceea ce faci. Dar atunci când stresul de la locul de muncă devine cronic, poate fi copleșitor și dăunător atât sănătății fizice, cât și emoționale, așa că iată ce e bine să știi:
Anumiți factori tind să meargă mână în mână cu stresul legat de muncă. Printre cei mai comuni factori de stres la locul de muncă sunt: salariile mici, sarcinile de lucru excesive, puține oportunități de creștere sau avansare, muncă neprovocatoare, repetitivă, lipsa suportului social, ipsa controlului asupra deciziilor legate de locul de muncă, așteptări neclare legate de performanță.
Efectele stresului la locul de muncă
Stresul la locul de muncă nu dispare în mod magic, atunci când ajungi acasă de la birou, la finalul zilei. Când stresul persistă, poate afecta sănătatea și bunăstarea noastră.
Un mediu de lucru stresant poate contribui la somatizări, precum dureri de cap, dureri de stomac, tulburări de somn, iritabilitate și dificultăți de concentrare. Stresul cronic poate duce la anxietate, insomnie, hipertensiune arterială și un sistem imunitar slăbit. De asemenea, poate contribui la afecțiuni de sănătate precum depresia, obezitatea și bolile de inimă. Agravând problema, persoanele care se confruntă cu stresul excesiv se confruntă adesea cu acesta în moduri nesănătoase, cum ar fi supraalimentarea, consumul de alimente nesănătoase, fumatul de țigări sau abuzul de droguri și alcool.
Iată ce putem face pentru a reduce efectele stresului de la locul de muncă, sau chiar pentru a le preveni:
Dezvolă răspunsuri sănătoase
În loc să încerci să combați stresul cu mâncare de tip fast-food sau alcool, fă tot posibilul pentru a face alegeri sănătoase atunci când simți că tensiunea crește. Exercițiile fizice sunt o mare eliminare a stresului. Yoga poate fi o alegere excelentă, dar orice formă de activitate fizică este benefică. De asemenea, fă-ți timp pentru hobby-uri și activități preferate.
Discută cu supervizorul tău
Sănătatea angajaților este strâns legată de productivitatea la locul de muncă, așa că șeful deține un stimulent pentru a crea un mediu de lucru care promovează bunăstarea angajaților. Începe prin a avea o conversație deschisă cu acesta, în care să îi menționezi cum te simți și ce ți-ai dori să se schimbe, astfel încât sănătatea ta psihică să se îmbunătățească.
Caută sprijin
Acceptarea ajutorului de la prieteni și membri ai familiei de încredere îți poate îmbunătăți capacitatea de a gestiona stresul. Angajatorul poate avea, de asemenea, resurse de gestionare a stresului disponibile printr-un program de asistență pentru angajați, inclusiv informații online, consiliere disponibilă și trimitere către profesioniști în sănătate mintală, dacă este necesar. Dacă vei continua să te simți copleșit de stresul de la locul de muncă, poate ar putea fi benefic să discuți cu un psiholog, care te poate ajuta să gestionezi mai bine stresul și să schimbi comportamentul nesănătos.
Fă-ți timp pentru a te reîncărca
Pentru a evita efectele negative ale stresului cronic și ale epuizării, avem nevoie de timp pentru a ne reface și a reveni la nivelul nostru de funcționare de dinainte de stres. Acest proces de recuperare necesită abilitatea de a pune în plan secund locul de muncă și în primul plan propria noastră persoană.
Învață cum să te relaxezi
Tehnicile precum meditația, exercițiile de respirație profundă și mindfulness pot ajuta la eliminarea stresului. Începe prin a-ți acorda câteva minute în fiecare zi pentru a te concentra pe o activitate simplă, cum ar fi respirația, mersul pe jos sau servirea prânzului, în liniște.