Va confruntați cu dureri la nivelul membrelor, senzația de amorțeală sau modificări ale culorii pielii din zonă? E posibil să suferiți de boală arterială periferică. Aceasta poate afecta doar un picior, dar de obicei se manifestă la ambele membre inferioare. Multe persoane neglijează durerile membrelor sau le pun pe seama înaintării în vârstă. Însă durerile membrelor nu sunt normale și trebuie semnalate medicului.
„Boala arterială periferică, arteriopatia obliterantă cum se numește medical sau arterita cum se numește popular , este o formă a aterosclerozei la arterele membrelor inferioare. Factorii de risc ai aterosclerozei sunt fumatul, diabetul, hipertensiunea și colesterolul crescut. Ateroscleroza înseamnă de fapt depunerea unei substanțe care se numește aterom sub formă de plăci, de insule, în timp (10 ani, 20 de ani) care duce la îngustarea calibrului interior al arterelor.
În momentul în care calibrul interior al arterei scade suficient de mult, apare ischemia, adică suferința organului hrănit de acea arteră. Aceasta din cauza faptului că membrul nu primește suficient oxigen și substanțe nutritive. În cazul bolii arteriale periferice, apar mai întâi durerile la mers, la nivelul gambelor și coapselor. În fazele avansate, apar ischemia critică și necroza, cangrena.
În mod tipic, boala arteriala periferică doare la mers. Cu cât efortul de mers e mai intens, cu cât este în pantă, cu atât ar trebui să apară mai degrabă durerile. În formele ușoare, apar la nivelul gambelor. Dacă stenozele sunt situate mai sus, spre abdomen, durerile apar la nivelul coapselor, dar mai rar” ne-a declarat dr. Vlad Bătăilă, medic specialist cardiologie, cu competență în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.
Mai multe informații despre diagnosticul și tratamentul bolii arteriale periferice puteți afla din materialul video realizat cu medicul cardiolog din cadrul SANADOR!