Tiroida care nu funcționează corect poate da semne destul de „zgomotoase”, mai ales în cazul persoanelor tinere. Cu precădere creșterea în greutate alarmează multe femei, însă există și alte semne timpurii pe care tiroida le poate da atunci când există o problemă.
Care este vârsta la care debutează de regulă bolile tiroidiene? Și care sunt semnele pe care le dă corpul când există un deficit sau, din contră, un exces de hormoni tiroidieni?
În general, vârful de debut al afecțiunilor tiroidiene se plasează, cu mici variații, în intervalul 20-40 de ani. Însă putem avea și afecțiuni congenitale sau genetice care nu respectă acest vârf.
„Cred că cel mai frecvent simptom care determină pacientele să se adreseze unui medic endocrinolog este creșterea ponderală. Însă în multe dintre aceste cazuri tiroida este blamată pe nedrept.
Bineînțeles, un hipotiroidism determină creștere ponderală, însă nu putem să ajungem de la normopondere la obezitate morbidă doar din cauza disfuncției tiroidiene”, explică medicul endocrinolog Dr. Roxana Dumitriu-Stan.
În afară de acumularea kilogramelor, alte semne timpurii de tiroidă „leneșă” sunt:
Pe de altă parte, sunt și cazuri când tiroida produce prea mulți hormoni (hipertiroidie). Potrivit medicului endocrinolog, printre semnele ce pot indica această problemă se numără:
În stadiile avansate ale bolilor de tiroidă, cel mai important impact este cel pe funcția cardiacă, atenționează medicul. O hipotiroidie sau o hipertiroidie netratată la timp poate duce la afectare cardiacă, motiv pentru care aceste afecțiuni trebuie diagnosticate și tratate la timp.