Glanda tiroidă este esențială pentru funcționarea optimă a organismului. Tiroida produce, cu ajutorul iodului din sare și alte alimente, hormoni cu rol-cheie în reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a ritmului cardiac, a metabolismului și a modului în care organismul reacționează la anumiți stimuli.
Cu toate acestea, românii nu stau deloc bine la capitolul sănătatea tiroidei. Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, sunt înregistrate anual peste 80.000 de noi cazuri de boli tiroidiene, aproape 90% dintre pacienți fiind de sex feminin.
Care sunt cauzele și ce rol joacă stresul în declanșarea bolilor de tiroidă ne explică dr. Roxana Dumitriu-Stan, medic specialist endocrinolog.
Apariția afecțiunilor tiroidiene, fie că vorbim despre hiper- sau hipotiroidie, are la bază mai multe cauze, însă factorul comun este un proces autoimun.
„Tiroidita cronică autoimună este frecvent întâlnită în populația feminină și nu numai și poate determina apariția hipotiroidiei, de aceea este foarte importantă monitorizarea funcției tiroidiene la pacienții care sunt diagnosticați cu această afecțiune.
De asemenea se pot forma noduli pe acest fond tiroidian autoimun. Dacă vorbim despre hipertiroidie, boala Graves Basedow este o afecțiune autoimună care apare de 5 ori mai frecvent la femei decât la bărbați și poate debuta la orice vârstă, având însă un vârf de incidență între 20 și 40 de ani.
În bolile autoimune, mai mulți factori susceptibili genetici sau de mediu contribuie la declanșarea patologiei respective. De exemplu, o persoană care are susceptibilitate genetică (genele pentru receptorul pentru TSH sau gene imunoreglatorii HLA, CTLA4), în prezența anumitor factori de mediu (stres, fumat etc.), poate face boala”, explică medicul endocrinolog.
În urma acestui proces, apare o reacție la nivelul sistemului imun ce implică imunoglobuline specifice care stimulează celulele tiroidiene și determină hipertiroidia din boala Basedow Graves.
„În această afecțiune poate să apară și afectarea oculară – oftalmopatia Graves – care are la bază tot apariția unor anticorpi citotoxici împotriva unui antigen comun, receptor pentru TSH.
Tiroidita cronică autoimună, una dintre cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene, apare preponderent la sexul feminin, prezintă agregare familială și se poate asocia cu alte afecțiuni autoimune, precum insuficiență corticosuprarenaliană autoimună.
Stresul și eliberarea de cortizol pot să ducă la o disfuncție tiroidiană în prezența unor factori de susceptibilitate, și aici vorbesc de o afecțiune transmisă genetic”, adaugă dr. Roxana Dumitriu-Stan.
Cât privește cauzele disfuncțiilor tiroidiene la copii, acestea pot fi determinate de un defect genetic, de exemplu dishormonogeneza tiroidiană, unde există alterări la nivelul enzimelor care se ocupă de transportul sau de sinteza nodulilor tiroidieni.