Semnele unui nodul tiroidian. Cine e la risc și când e nevoie de operație

  • Publicat:
Semnele unui nodul tiroidian. Cine e la risc și când e nevoie de operație
Foto: profimediaimages.ro

Prezența unui nodul tiroidian ne sperie pe cei mai mulți dintre noi, însă trebuie știut că, în aproximativ 95% din cazuri, acesta este benign. Adică nu se poate transforma în cancer tiroidian.

„Pe parcursul vieții, un om are cam 50% șanse de a dezvolta un nodul tiroidian. Majoritatea nodulilor sunt asimptomatici și sunt insesizabili. Pot fi descoperiți adesea la un examen de rutină sau la investigații precum tomografia computerizată sau ecografia efectuate din alte motive, de exemplu ecografia cardiacă”, ne-a declarat dr. Roxana Dumitriu-Stan, medic specialist endocrinolog.

Și totuși, de ce este nodulul tiroidian o patologie atât de răspândită? Care sunt cauzele și factorii de risc? Și când trebuie operat un nodul tiroidian, în ce condiții?

Ce semne dă un nodul tiroidian

Simptomele unui nodul tiroidian apar în general tardiv, de aceea este indicat examenul endocrinologic, mai ales în cazul în care există factori de risc.

Acești noduli apar din cauza creșterii anormale a celulelor la nivelul glandei tiroide. Printre semnele pe care le dă un nodul tiroidian se numără:

  • umflătură la nivelul gâtului
  • dificultăți la înghițire
  • senzație de sufocare
  • răgușeală
  • îngroșarea vocii

Depistează nodulii tiroidieni cu testul oglinzii 

Există însă şi un test foarte simplu care te poate ajuta să îţi dai seama dacă ai probleme cu tiroida. Iată ce ai de făcut:

  1. Aşază-te în faţa unei oglinzi mari, astfel încât să vezi foarte bine gâtul.
  2. Ia o înghiţitură de apă şi înclină capul pe spate, cu bărbia sus.
  3. Ţine privirea asupra gâtului în timp ce înghiţi şi vezi dacă apar umflături sau asimetrii la nivelul acelui fluture care „îmbrăţişează” gâtul.

Astfel de modificări nu sunt normale şi sunt un semnal că trebuie să te programezi cât mai curând la medicul endocrinolog.

Mai jos ai un video care exemplifică cei 3 pași:

Citește și: Ce semne dă tiroidita Hashimoto, în afară de umflătura la gât

Nodul tiroidian: cauze și factori de risc

Potrivit medicului endocrinolog Roxana Dumitriu-Stan, unul dintre cei mai importanți factori de risc în apariția nodulilor tiroidieni este cel genetic (istoric de afecțiuni tiroidiene în familie).

Acestuia i se adaugă anumiți factori de mediu (expunerea la radiații, din mediu sau prin iradierea terapeutică anterioară a capului, gâtului sau toracelui), deficitul de iod sau tiroidita cronică autoimună.

Un alt factor care poate crește riscul dezechilibrelor hormonale tiroidiene este expunerea pe termen lung la disruptori endocrini, precum bisfenol A, ftalați, PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate).

Dacă există deja un deficit de iod, trebuie evitat consumul excesiv de fitoestrogeni (soia) ori tiocianați (varză, conopidă, broccoli etc.).

Citește și: Chimicale care îmbolnăvesc tiroida. Ce sunt disruptorii endocrini și în ce produse sunt folosiți

Când se operează un nodul tiroidian

„Intervenția chirurgicală poate să fie indicată în cazul nodulilor cu fenomene compresive (disfagie, disfonie, dispnee) sau în cazul în care examenul citologic efectuat prin puncție biopsie cu ac fin a indicat o leziune malignă.

De asemenea, intervenția chirurgicală poate să fie indicată pentru pacienții cu o gușă polinodulară hipertiroidizată sau pentru cei cu un adenom toxic, însă doar după ce au fost evaluați de către un medic endocrinolog și un medic chirurg”, încheie dr. Roxana Dumitriu-Stan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult