Care este cea mai bună lenjerie intimă pentru sănătatea vaginului, conform ginecologilor

Iată ce spun experții și la ce ne recomandă să fim atente atunci când achiziționat lenjerie intimă ideală pentru sănătatea vaginală.
  • Publicat:
Care este cea mai bună lenjerie intimă pentru sănătatea vaginului, conform ginecologilor
Care este cea mai bună lenjerie intimă pentru sănătatea vaginului, conform ginecologilor Sursa foto: Shutterstock

Atunci când alegem o lenjerie intimă, de multe ori ne concentrăm mai mult pe aspectul estetic. Însă pentru experții în sănătatea vaginală, cum ar fi ginecologii, sunt mult mai importanți alți factori.

În timp ce unele femei pot purta orice fel de lenjerie intimă, altele cu piele intimă sensibilă sau predispuse la infecții pot beneficia de purtarea anumitor materiale care permit pielii genitale să respire.

Lenjeria intimă din materiale care permit aerului să circule sunt considerate cele mai bune

Materialele care permit aerului să circule sunt considerate cele mai bune pentru sănătatea vaginală. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile precum candidoza pot să se înmulțească excesiv în zone ferite și umede, cum ar fi cele create de lenjeria intimă din materiale sintetice.

De aceea, este recomandat să optăm pentru fibre naturale, care permit aerului să circule, ceea ce minimizează contactul cu agenții chimici sau iritanții. Pentru femeile care au probleme precum mâncărime, iritare, sensibilitate sau infecție, specialiștii recomandă un material care lasă pielea să respire, cum ar fi bumbacul. În unele cazuri, este necesar chiar și bumbac organic 100%.

Lenjeria intimă de zi cu zi poate fi fabricată din materiale precum nailon, poliester și spandex, însă este important să aibă un strat interior din bumbac, mai prietenos cu vulva și vaginul.

Alege lenjerie intimă adecvată pentru tine

Atunci când vine vorba de lenjeria intimă, este important să găsești o opțiune adecvată pentru tine. Pentru a te proteja împotriva disconfortului și iritației, trebuie să alegi o lenjerie care asigură confortul genital. Lenjeria intima prea strânsă poate cauza frecare și poate duce la diverse probleme, cum ar fi chisturi sau creșterea firelor de păr sub piele.De aceea, trebuie să optezi pentru o lenjerie intima de dimensiune potrivită, care să nu provoace microtăieturi sau iritații. În acest fel, vei evita orice probleme cauzate de material sau de tipul de lenjerie.

Achiziționează lenjeria intimă care să se încadreze în bugetul tău și alege un stil care să fie confortabil pentru tine, de la chiloții clasici la stilurile mai extravagante, cum ar fi tanga sau chiloții franțuzești cu croială ridicată. Este important să eviți benzile elastice care te strâng sau care îți pot provoca iritații. În general, ar trebui să cauți lenjeria intimă din materiale moi și care permit aerului să circule, cum ar fi bumbacul sau alte fibre naturale. În final, indiferent de ce alegi, asigură-te că te simți confortabil și încrezătoare în propriul corp.

Femeile pot alege un stil diferit de lenjerie intimă în funcție de momentul zile

Femeile ar trebui să ia în considerare momentul zilei și activitatea planificată atunci când aleg lenjeria intimă potrivită. De exemplu, lenjeria intimă obișnuită poate să nu fie cea mai bună alegere pentru activități fizice, iar unele femei ar putea opta să nu poarte lenjerie intimă în timpul antrenamentelor. Dacă hainele de antrenament sunt echipate cu pantaloni interiori sau căptușeală cu un material antibacterian, riscul de infecții este redus. În plus, perioada menstruală poate necesita utilizarea unui tip de lenjerie intimă diferit pentru confort și igienă adecvate.

Lenjeria intimă de tip tanga nu este neapărat dăunătoare

Stilul de lenjerie intimă preferat de fiecare femeie poate fi ales fără griji cu privire la efectele sale negative, dacă este confortabil și nu cauzează iritații. Dacă preferi chiloții tanga, este important să fie din bumbac și să alegi o mărime potrivită. Potrivit unui studiu publicat în Obstetrics and Gynecology în mai 2018, nu există diferențe semnificative între tanga și chiloții clasici în ceea ce privește riscul de candidoză, vaginoza bacteriană sau de infecții ale tractului urinar. Cu toate acestea, s-a constatat că lenjeria intimă realizată din fibre artificiale crește incidența infecțiilor cu candidoză.

Mersul fără lenjerie intimă este o alegere surprinzător de sănătoasă

Dacă nu ești o mare fană a lenjeriei intime, ar putea fi o opțiune pentru tine să nu porți deloc. Aceasta poate fi o alternativă confortabilă, deoarece fesele și vulva sunt lăsate să respire fără a fi constrânse. În plus, evitarea acumulării de căldură și umiditate poate reduce riscul de infecții vaginale.

Modul în care îți speli lenjeria intimă este la fel de important

O igienă adecvată a lenjeriei intime este esențială pentru a promova sănătatea vaginală. Pe lângă alegerea lenjeriei adecvate, modul în care o speli și o îngrijești poate influența pH-ul vaginal și, implicit, sănătatea acestei zone intime. Parfumurile, balsamurile de rufe și alte substanțe iritante pot afecta echilibrul pH-ului vaginal, ceea ce poate duce la iritații sau infecții. De aceea, specialiștii recomandă spălarea lenjeriei intime cu detergenți fără coloranți și parfumuri, astfel încât să nu agreseze zona sensibilă a vulvei.

În cele din urmă, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta vaginală este să fii atentă la schimbări și să urmezi o igienă adecvată. Igiena vaginală este extrem de importantă.

Surse: huffpost.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult