Visăm la o bătrânețe cât mai frumoasă. Visăm la o bătrânețe în care să ne bucurăm de sănătate. Visăm la o bătrânețe plină de relații înfloritoare cu cei dragi, mai ales că avem atu-ul înțepciunii ce vine o dată cu vârsta. Visăm la o bătrânețe în care să îl ținem de mână pe partener în cât mai multe plimbări frumoase. Și totuși, pentru doamne vârsta a treia nu vine singură. Ci cu menopauza. Și cu afecțiunile asociate ei.
Cel mai frecvent, menopauza se întâmplă în jurul vârstei de 50 ani, dar sunt situații în care vârsta variază între 45 și 53 de ani. Iată care sunt cele mai des diagnosticate afecțiuni la femeile aflate la menopauză: osteoporoza și bolile cardiovasculare.
Aceste boli apar cel mai frecvent în urma modificărilor hormonale ale menopauzei. ”Osteroporoza apare din cauza demineralizării osoase și se recomandă suplimentare de vitamina D și calciu. Bolile cardiovasculare apar prin faptul că scăderea cantității de estrogen din organism duce la dispariția protecției oferită de acest hormon asupra vaselor de sânge si favorizează depunerea de colesterol pe vase” explică dr. Laura Mustață, medic ginecolog.
Depunerea de colesterol pe vase crește riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic și alte boli cardiovasculare asociate. Suplimentar, din cauza degradării calității colagenului pot apărea o degradare a calității pielii, scăderea rezistenței părului și unghiilor. ”Mai pot apărea și probleme de tipul incontinență urinară, prolaps genital, probleme care pot necesita inclusiv intervenții chirurgicale de reparare” a mai explicat dr. Laura Mustață.
Unele dintre simptomele menopauzei sunt legate și de stările psihologice. Probabil ați auzit despre schimbările bruște de dispoziție, bufeuri, stări de anxietate, episoade de plâns și chiar stări depresive asociate cu menopauza. ”Bolile psihiatrice se pot accentua în această perioadă, iar alte afecțiuni cronice preexistente pot să fie agravate/ dezechilibrate de menopauză.