15 fructe și legume murdare și 15 curate. Lista alimentelor cu cele mai multe pesticide

Organizația Environmental Working Group (EWG) a publicat Ghidul 2023 al fructelor şi legumelor ce conţin cea mai mare cantitate de pesticide.
  • Publicat:
  • Actualizat:
15 fructe și legume murdare și 15 curate. Lista alimentelor cu cele mai multe pesticide
Lista alimentelor cu cele mai multe pesticide. 15 fructe și legume murdare și 15 curate. Foto: envato

Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă cu fructe și legume „murdare” și „curate”. Folosind informațiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, EWG a publicat Ghidul 2023 al fructelor şi legumelor care conţin cantitatea cea mai ridicată de pesticide.

„Noi nu vă spunem să nu mai mâncaţi fructe şi legume. Dar, ştiind care sunt cele cu o concentraţie mai mare de pesticide, puteţi opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteţi”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG.

Ce efecte au pesticidele asupra sănătății

Potrivit specialiștilor, pesticidele folosite în agricultură, chiar dacă au un rol important în prevenirea dăunătorilor, pot avea efecte negative asupra sănătății oamenilor dacă sunt ingerate în cantități mari și pe termen lung.

Cel mai mare pericol e legat de sistemul endocrin și cel nervos, deoarece pesticidele pot acționa ca disruptori endocrini, afectând tiroida. 

De asemenea, unele pesticide pot cauza iritații la nivelul pielii sau ochilor, în vreme ce altele pot avea chiar efecte cancerigene.

Pentru a limita expunerea la pesticide, EWG recomandă să cumpărăm variantele bio/organice ale fructelor și legumelor care se află pe lista celor „murdare”.

Citește și: Chimicale care îmbolnăvesc tiroida. Ce sunt disruptorii endocrini și în ce produse sunt folosiți

Alimentele murdare, pline de pesticide

Citește și: Ce riști dacă nu speli bine frunzele de salată verde

Alimentele curate, fără pesticide

Cum speli fructele și legumele ca să scapi de pesticide

Pentru a creşte producţia şi a le prelungi fructelor și legumelor termenul de valabilitate, producătorii folosesc adesea numeroase substanţe chimice.

„Consumate pe termen lung, chiar dacă sunt în concentraţie scăzută, acestea pot avea efecte nocive asupra organismului uman”, spune Jeff Gillman, profesor de horticultură la Universitatea din Minneesota.

Iată cum să îndepărtezi aceste chimicale printr-o metodă simplă şi eficientă!

Amestecă patru părţi de apă cu o parte de oţet, introdu fructul cu tot cu coajă în acest lichid şi lasă-l aşa pentru 15-20 de minute. Scoate apoi fructul din lichid şi freacă-l cu un burete curat (fără urme de detergent) sub jet de apă rece.

Vei observa că pe coajă se formează o peliculă albă cu aspect cerat. Această „pătură de cretă” de pe coaja fructelor şi legumelor reprezintă tocmai substanţele chimice nocive.

Desigur, metoda nu funcţionează în cazul tuturor fructelor. De exemplu, fructele de pădure nu pot fi frecate cu un burete, deoarece au o coajă foarte subţire şi pot împrumuta gustul oţetului. Poţi folosi în loc de oţet puţină zeamă de lămâie.

Potrivit Centrului pentru Ştiinţă şi Mediu Înconjurător din Statele Unite, o altă metodă de a scăpa de pesticidele din coaja fructelor şi legumelor constă în scufundarea acestora în apă cu bicarbonat sau suc de lămâie, timp de 5 minute.

Ultima soluţie constă în îndepărtarea cojii, chiar dacă aceasta conţine cei mai mulţi nutrienţi, ori fierberea fructelor şi legumelor.

Surse:

https://www.epa.gov/pesticide-science-and-assessing-pesticide-risks/human-health-issues-related-pesticides

https://www.ewg.org/foodnews/full-list.php

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult