Într-o lume modernă în care domină stilul de viață sedentar, din ce în ce mai mulți oameni își petrec timpul așezându-se pe scaune la muncă, în timpul școlii, în fața televizorului sau a calculatorului. Cu toate acestea, statul prelungit pe o perioadă îndelungată poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre. În acest articol, vom discuta 7 riscuri de sănătate asociate cu perioadele lungi de stat jos.
Statul toată ziua poate duce la o serie de probleme de sănătate, multe dintre acestea apărând mai ales la persoanele supraponderale sau obeze. „Statul pentru perioade lungi de timp poate duce la creșterea în greutate, deoarece încetinește metabolismul și reduce numărul de calorii arse”, explică specialistul cbiropractician Brandon Czekaj.
Un studiu din 2012 publicat în jurnalul Texas Heart Institute Journal ilustrează cât de strâns legate sunt obezitatea și stilul de viață sedentar.
Deoarece statul toată ziua poate tensiona coloana vertebrală, gâtul, brațele și picioarele, mulți oameni care fac acest lucru ajung să dezvolte dureri cronice. „Statul pentru perioade prelungite poate duce la o postură defectuoasă și la dureri de spate, în special dacă nu stai pe un scaun ergonomic sau dacă te apleci în timp ce stai”, avertizează Czekaj.
Matthew Chong, un chirurg ortoped de la Institutul din Los Angeles, California, explică de ce se întâmplă acest lucru. „Pe scurt, coloana vertebrală a fost concepută pentru elongare. Atunci când coloana vertebrală este întinsă, corpul poate livra eficient oxigen, sânge și nutrienți către mușchii, vertebrele și discurile înconjurătoare”. Chong adaugă că atunci când stai pe o canapea, pat sau altă suprafață moale pentru perioade lungi, vertebrele coloanei vertebrale se comprimă.
Vestea bună este că pauzele active pot îmbunătăți sănătatea musculo-scheletică și confortul tău, potrivit experților de la UCLA Health. Aceștia recomandă să te ridici în picioare, să te întinzi și să mergi la fiecare jumătate de oră pentru cel puțin unul sau două minute. „Mișcarea și întinderea regulată pe tot parcursul zilei vor ajuta la menținerea articulațiilor, ligamentelor, mușchilor și tendoanelor tale relaxate. În plus, aceste mici acțiuni te vor ajuta să te simți mai confortabil, mai relaxat și mai productiv”, notează experții.
Cercetările arată că atunci când stai jos întreaga zi, riscul de boli cardiovasculare crește, chiar dacă faci exerciții fizice. Cu toate acestea, un studiu din 2016 publicat în JAMA Cardiology a descoperit că trebuie să petreci o perioadă foarte lungă de timp stând jos pentru ca acest lucru să fie valabil. Subiecții de studiu care au stat în jur de 10 ore pe zi sau mai mult au avut o incidență crescută a bolilor de inimă, în timp ce cei care au stat perioade mai scurte de timp nu au experimentat o creștere a riscului.
Creșterea riscului de boli de inimă se explică prin faptul că statul prelungit poate duce la niveluri mai ridicate de colesterol și trigliceride în sânge. Excesul de kilograme poate duce, de asemenea, la hipertensiune arterială, acumulare de grăsimi în artere și alți factori de risc pentru boli cardiovasculare.
Czekaj spune că perioadele prelungite de stat în șezut pot duce, de asemenea, la o incidență mai mare a diabetului. „Statul prelungit în șezut poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, deoarece poate duce la rezistență la insulină„, spune specialistul.
Potrivit Asociației Americane de Diabet, puteți contrabalansa acest risc crescut prin mișcarea periodică pe parcursul zilei. Un studiu a constatat că efectuarea a trei minute de mișcare la fiecare jumătate de oră a îmbunătățit nivelurile de glucoză din sânge la adulții cu diabet de tip 2.
Studiile arată că statul jos pentru o perioadă îndelungată poate afecta sănătatea mentală. Czekaj spune că cei care duc un stil de viață sedentar au tendința de a experimenta în special „niveluri crescute de stres, anxietate și depresie”.
Un studiu din 2020 publicat în Journal of Environmental Research and Public Health a analizat modul în care nivelurile de depresie corespund cu creșterea ratelor de stat jos în timpul blocajelor COVID-19.
Un alt studiu din 2021 condus de același cercetător, publicat în jurnalul Frontiers in Psychiatry, a evidențiat faptul că starea de sănătate mintală pare să se îmbunățățească pe măsură ce activitatea fizică crește. „Oamenii s-au adaptat la viața în pandemie, dar la oamenii care au stat mult jos, simptomele de depresie au persistat mai mult timp”, a declarat Jacob Meyer, PhD, profesor la Universitatea de Stat din Iowa și autor principal al studiului.
Potrivit lui S. Adam Ramin, medic chirurg urolog și director medical al Urology Cancer Specialists din Los Angeles, California, există o altă consecință mai puțin cunoscută a statului îndelungat pe scaun: creșterea riscului de creștere în volum a prostatei, sau inflamarea prostatei. „Mulți oameni știu că obiceiurile sedentare pot duce la obezitate, ceea ce poate afecta grav sănătatea inimii și a coloanei vertebrale, de exemplu”, spune el. „Dar s-ar putea să fiți surprinși să aflați despre modurile în care prea mult stat pe scaun poate afecta și alte organe.”
Ramin explică faptul că, pentru bărbați, perioadele prelungite de stat pe scaun pot afecta scrotul și glanda prostatică: „Statul prea mult exercită o presiune considerabilă asupra organelor reproducătoare ale bărbatului”. De asemenea, medicul chirurg a observat recent o creștere semnificativă a numărului de pacienți care vin la cabinetul său cu probleme legate de prostata, direct atribuită statului prelungit pe scaun.
Michelle Greenwell, specialist în mișcare, instructor de tai chi și educator de dans cu o diplomă în sănătate complementară și integrativă, spune că statul pe scaun toată ziua poate afecta și circulația sângelui. Ea explică faptul că îndoirea genunchilor în timp ce stăm pe scaun poate afecta circulația sângelui. „Cea mai mare problemă legată de proasta circulație a sângelui este că celulele tale nu primesc atât de mult oxigen cât au nevoie. Când celulele nu au oxigenul de care au nevoie, nu pot funcționa bine”, explică Cleveland Clinic.
Cu toate acestea, ca și în cazul altor simptome ale statului prea mult pe scaun, circulația sângelui ar trebui să se îmbunătățească dacă iei pauze regulate de mișcare pe parcursul zilei.
Surse: bestlifeonline.com, healthline.com